ZETApress

hírportál

Állásbörze a Műegyetemen

Megnyílt a 43. Műegyetemi Állásbörze. Több ezer hazai és külföldi állás és szakmai gyakorlat egy helyen. Ingyenes belépés mellett több ezer hazai és külföldi álláslehetőség és szakmai gyakorlati hely várja az álláskeresőket a ma és holnap a BME K-épületében.

Kortól és lakhelytől függetlenül érdemes kilátogatniuk a hallgatóknak, friss diplomásoknak és a felsőfokú végzettséggel rendelkező, tapasztalt munkavállalóknak is a lágymányosi Műegyetem rakpart 3-ba. A legnagyobb kereslet változatlanul a villamos-, informatikai- és gépészmérnökökre mutatkozik, de a több mint 150 standon számos közgazdasági, pénzügyi, egyéb műszaki-, mechatronikai-, logisztikai-, közlekedési- és vegyészmérnöki pozíciót is kínálnak. Újra rendkívül keresettek az építő- és építészmérnökök is, 46 kiállító pedig olyan pozíciókat is kínál, amelyek betöltéséhez nem szükséges szakképzettség. A legtöbb állásajánlat már online is elérhető.

Első benyomás csak egyszer van!

A legtöbb álláskeresőnek rossz az önéletrajza. Az álláskeresés gyakran azért sikertelen, mert a jelölt átírja más pályázatát vagy az internetről letöltött önéletrajz-sablont. ? A legtöbben úgy kezdenek munkát keresni, hogy fogalmuk sincs, mit kellene tenniük. Legjobb ötletként átírják más önéletrajzát, vagy letöltenek az internetről egy-két önéletrajz sablont, majd azokat kiegészítik. Vakon küldözgetik a szélrózsa minden irányába, idővel még olyan helyre is, ami egyáltalán nem felel meg céljaiknak, tapasztalataiknak, tudásuknak… Csalódás csalódás hátán, miközben ők magunk is érezik, hogy nem jó ez így, ?valami hiányzik? az anyagukból ? foglalja össze dr. Sinkó Erika, a 43. Műegyetemi Állásbörze trénere a legjellemzőbb álláskeresési hibákat.

Nagyon fontos, hogy az önéletrajz valóban rólunk szóljon ? a mi gondolataink, tapasztalataink, jellemző tulajdonságaink jelenjenek meg benne. Noha kétségkívül kényelmes és könnyű megoldás egy minta kitöltése (kivéve, ha ún. Europass önéletrajz kitöltését kérik!), érdemes a szakmaiságot szem előtt tartva eltérni a tartalmi és formai kötöttségektől, mert így ki lehet emelkedni a jelentkezők tömegéből. Elég valószínű ugyanis, hogy a ?versenytársak?, vagyis a többi munkakereső szintén egy sablont dolgozott át. Erika tapasztalatai szerint 100 munkavállalóból majdnem 95 ugyanazt az analógiát követi és csak körülbelül 5 készít egyedi anyagot. Aki pedig a 95 egyforma jelentkező egyike, elveszik a tömegben és meglehetősen amatőr első benyomást kelt. Első benyomás pedig ? mint ahogy a neve is mutatja ? csak egyszer van, főleg ebben a helyzetben! A rossz, sablonos CV egyik legsúlyosabb következménye, hogy nem hívják be készítőjét az interjúra, akár heteken, hónapokon át.

Aki szeretne többet megtudni a témáról, látogasson el a 43. Műegyetemi Állásbörzén a több ezer hazai és külföldi álláslehetőség mellett meghirdetett, ingyenes Felkészítő Szintre! A népszerű programsorozaton próbainterjúk, önéletrajz- és karrier coaching, pszichológiai- és stílus tanácsadás, grafológiai elemzés, tréningek és előadások segítik az állásinterjúkra készülők sikerét, akik a több mint 150 kiállítói standon utána ki is próbálhatják az itt tanultakat. A programokra a helyszínen és a weboldal Felkészülés az állásbörzére menüpontjában előzetesen is regisztrálhatnak az álláskeresők.

Szóljon hozzá!