ZETApress

hírportál

26. tehetségkutató középiskolásoknak

m5 csatornaA Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 26. alkalommal hirdette meg középiskolások számára, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és az m5 tévécsatorna közreműködésével ma délelőtt az Ericsson Irinyi József utcai K+F Központjában.

Az eseményt dr. Antal Csaba, Ericsson Magyarország Kft. technológiai és innovációs igazgatója nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a középiskolás fiatalokat ösztönözni kell arra, hogy merjenek belevágni a felfedezésekbe és valósítsák meg az ötleteiket, mert most vannak a legfogékonyabb korban. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a nemrég megrendezésre került Kutatók Éjszakáján is rendkívül népszerűek voltak a MISZ által delegált fiatalok.

Dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke és a MISZ tiszteletbeli elnöke köszöntötte a vendégeket és bejelentette a 26 Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetését, illetve feltételeit. Elmondta, hogy főként olyan kreatív fiatalokat keresnek, akik felismertek valamilyen műszaki, természettudományos problémát, és van saját ötletük a megoldásra is. Beszélt a nemzetközi versenyek fontosságáról és a MISZ által, ezen rendezvényekre delegált fiatalok sikereiről. A részletes felhívás portálukon olvasható.

Dr. Palkovics László államtitkár, a Verseny fővédnöke az EMMI nevében köszöntötte a meghívottakat. Először, mint államtitkár, beszélt a felsőoktatás és a magyarországi kutatás-fejlesztés helyzetéről. Kiemelte, mennyire fontosnak tartja, hogy növekedjen a természettudományok iránt érdeklődő fiatalok száma, amelyet a jövőbeli életpálya pozitívvá tételével érhetünk el. Ezután, mint egykori kutató szólt a közönséghez, és a Gartner-görbe segítségével felvázolta egy ötlet útját a termékké válásig. Ahogy ő fogalmazott: Az innováció hosszú és rögös folyamat, nem minden szakasza lelkesítő, de ez viszi előre világunkat!

Az esemény második felében Ivánka Gábor zsűritag bemutatott az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen korábban díjazott 3 fiatalt ? Bálint Karola (ShopMap, avagy tablet a bevásárlókocsin, melyről idekattintva olvashatunk), Rácz Gréta (Akvapóniával az egészségért), Imets Tamás (Egy eszköz az elmének) ?, akik 5-5 percben beszéltek sikereikről és bemutatták munkájukat. Zárszavában prof. dr. Szabó Gábor elmondta, hogy a fiatalok prezentációi bizonyítják, milyen nagy szükség van erre a tudományos és innovációs versenyre. Kiemelte, hogy november 28-ig csak a kreatív ötleteket kell benyújtani, a 2. fordulóban azonban már működőképes eszközöket, befejezett projekteket kell prezentálni. A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott főtámogatással valósul meg.

Szóljon hozzá!