ZETApress

hírportál

Újítók az Akadémián

Tóth Fanni és Horváth RolandFiatal tehetségek a Magyar Tudományos Akadémián. A Magyar Innovációs Szövetség a 25. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak ? nyilvános eredményhirdetést követően ? közel kétmillió forintösztöndíjat osztott ki ma a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, a szervezőbizottság elnöke az elmúlt 25 év eredményeiről tartott előadást. A díjakat Dr. Pálinkás Józseftől, az NKFI Hivatal elnökétől, társ-fővédnöktől, Lovász Lászlótól, az MTA elnökétől, valamint a verseny társszervezője, az EMMI nevében Sipos Imre, helyettes államtitkártól vehették át a tehetséges fiatalok, akik az ösztöndíj mellett oklevelet és iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kaptak.

A három I. díjas közül Tóth Fanni és Horváth Roland (Soproni Széchenyi István Gimnázium) egy olyan szoftvert készített, amellyel céljuk, hogy minél több fiatallal megszerettessék a jelnyelvet, és minél többen érdeklődjenek a siket kultúra iránt. Udvardi Péter (Budapest XIV. kerületi Szent István Gimnázium) munkája során alacsony frekvenciás hangok, rezgések passzív érzékelésére, illetve mechanikai energiájuk elektromos feszültséggé alakítására keresett megoldást. Imets Tamás (Nagy István Művészeti Középiskola, Csíkszereda) olyan mesterséges intelligenciával ruházta fel a rendszerét, melynek révén könnyen alkalmazkodik a felhasználó elvárásaihoz, azaz észleli a kezdő felhasználó akaratát mielőtt ő képes lenne profi agykontrollra.

A 2016. évben kiválasztott, legtehetségesebb 21 pályázat délelőtt 10-től este 18 óráig látható a Magyar Tudományos Akadémia I. emeletén. Tóth Fanni, Udvardi Péter és Imets Tamás, Magyarország képviseletében részt vesz szeptember 16-tól 21-ig Brüsszelben, az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén, melyen 37 ország fiataljai versenyeznek a 3500-7000 eurós pénz- és különdíjakért.

Szóljon hozzá!