ZETApress

hírportál

Tanuszoda épül Balassagyarmaton

Az új tanuszoda látványterveTanuszoda alapkövét helyezték el ma délelőtt szülővárosomban, Balassagyarmaton. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Sportközpont melletti ünnepségen elmondta: a 359 milliós létesítmény 2017 februárjában készül el a Nógrád megyei kisvárosban.

Az ünnepség a Kiss Árpád Általános Iskola tanulóinak rövid zenés műsorával és Kovács Barbara: Öcsi az uszodában című meséjével indult. Utána Balla Mihály (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a városban mintegy hatezer, a térségben tízezer diák tanul, és az ő lehetőségeiket is növeli a megépülő uszoda. Az uszodai órákat, szakköröket az utóbbi évtizedekben Vácott vagy a szlovákiai Nagykürtösön szervezték meg számukra.

Fónagy János (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő anyai nagyanyja révén a közeli Szécsényhez kötődik. Elmondta, hogy a kormány 2014 februárjában döntött a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programról, amelynek keretében országszerte 25 tornatermet, 24 tantermet, öt iskolát és 24 tanuszodát építenek meg, így 78 beruházás valósul meg 38 milliárd forintból. A beruházások teljes egészében magyar forrásból készülnek el, az önkormányzatoknak nem kell önerőt biztosítaniuk hozzájuk, és a magyar állam az uszodák üzemeltetését is vállalta.

Az uszodák engedélyezési, kiviteli terveit a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium háttérintézménye, a Nemzeti Sportközpontok készítette el, a szervezet szerezte be a jogerős építési engedélyeket, folytatta le a közbeszerzési eljárásokat, mindezt a munkát és költséget átvállalva az önkormányzatoktól; ezek a beruházások ebben is újszerűek. 15-ször 25 méteres, 190 centiméter mélységű, feszített víztükrű, hatpályás úszómedence épül meg, az óvodásoknak külön tanmedence készül. A létesítmény oktatási időn kívül a külső közönséget is kiszolgálja, nyáron pedig kinyitható az oldala.

Medvácz Lajos (Fidesz-KDNP), Balassagyarmat polgármestere az Ipolypart utcai beruházás helyszínén kiemelte, a város közössége 1978 óta tervezte fedett uszoda létesítését. Elmondta azt is, hogy 40 éve ott még az Ipoly medre volt, de a folyószabályzáskor 500 méterrel északabbra vitték. Ezzel óvták meg a várost attól, hogy a 2010-es nagy esőzések idején minden víz alá kerüljön. A sikeres senior-versenyző kitért arra is, hogy az uszoda azért is jó célokat szolgál, mert felkészülhetnek benne a triatlonversenyeken is nagyon jól szereplő gyarmati fiatalok.

Az épület kialakításának köszönhetően a szélesebb közönség kiszolgálására is alkalmas lesz, a nyári időszakban kinyitható oldalával strandfunkciókat is elláthat majd. Az urnába az alapító okirat mellé a mai napilapokat tette Csach Gábor (Fidesz-KDNP) alpolgármester, melyet a polgármester és a két országgyűlési képviselő együtt engedett a kőbe. Utána a közeli Svejk Étterembe mentünk, ahol az alpolgármester mondott pohárköszöntőt. A fogadáson jókat nosztalgiáztunk a korombeli gyarmatiakkal.

Szóljon hozzá!