ZETApress

hírportál

Fiatalok az Akadémián

Ifjú tehetségekKiválasztották a legtehetségesebb fiatalokat. A több mint 100 pályázó közül továbbjutott 69 magyar fiatal mutatta be a kidolgozott tudományos, illetve műszaki projektjeit, melyek a május 30-án hétfőn 10 órakor kezdődő jubileumi rendezvény után tekinthetők meg a Magyar Tudományos Akadémián.

A 20 év alatti fiatalok számára szervezett 2015-2016. évi 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny akadémikusokból, gazdasági szakemberekből álló, 22 tagú bírálóbizottsága kiválasztotta a műszaki, illetve természettudomány területén, a legtehetségesebb magyar fiatalokat, illetve a legígéretesebb új projekteket.

A több mint 100 pályázó közül az első fordulóból továbbjutott 69 magyar fiatal szóban is bemutatta a kidolgozott és megvalósított, tudományos, illetve műszaki ötleteit. A kidolgozott projektek a május 30-án 10 órakor kezdődő jubileumi rendezvényen, illetve utána tekinthetők meg a Magyar Tudományos Akadémián. A rendezvényen visszatekintünk a Verseny elmúlt 25 évére is. Köszöntőt mond többek között Lovász László, az MTA elnöke is. A díjakat Palkovics László, az EMMI oktatási államtitkára és prof. dr. Pálinkás József, az NKFIH elnöke adja át.

A fiatalok választ kerestek többek közt olyan kérdésekre, hogyan lehet könnyen megtanulni a siket nyelvben használt jelnyelvet, hogyan működik mikroelektro-mechanikai struktúra alacsony frekvenciás hangok és rezgések érzékelésénél, milyen eszköz segíthet az elmének, lehetséges-e az oldatok pH-jának meghatározása mobiltelefonnal, felállítható-e egy Scoville jellegű skála a torma csípősségének jellemzésére? Ezek mellett a látogatók megtekinthetnek többek között egy vészjelző ruhát, okos polcokat konyhai használatra és egy intelligens virágcserepet.

A tizenéves tehetségek, 21 saját standdal, demonstrációs eszközökkel várják a látogatókat, illetve az esetleges startup befektetőket. A 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny az oktatási államtitkár és az NKFIH elnök fővédnöksége mellett, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg ? tudatta Garay Tóth János, a Magyar Innovációs Szövetség kommunikációs igazgatója.

Szóljon hozzá!