ZETApress

hírportál

Forrásteremtő honlapok

Sikeres uniós pályázatokMegújult honlapok tájékoztatnak a közvetlenül elnyerhető uniós forrásokról. A Magyar Fejlesztési Központ (MFK) továbbfejlesztette könnyen átlátható és egyszerűen kezelhető online felületeit. A jelenleg is több mint 100 nyitott pályázatot rendszerezetten ismertető honlapon a színnel és betűkombinációval jelölt témakategóriák száma megkétszereződött.

Új funkcióként közvetlenül is lehet keresni a pályázatok és a lehetséges konzorciumi partnerek között. A közel 11 milliárd forintnyi elnyert támogatás történetét élményszerűen taglaló portál célja a szemléletformálás, a céltudatos, innovatív pályázói hozzáállás kialakítása a jó gyakorlatok megosztásával. Az oldal Kéry Anna Lilla: Mesés Magyarok című sorozatával bővült, amely a projekteket mesés formában, a gyerekek számára is érthetően mutatja be. Az akadálymentesített honlapon mostantól Gadácsi János sikeres pályázatokról szóló új hanganyagai is meghallgathatók.

A fejlesztéseket Kiss Antal miniszteri biztos interaktív sajtótájékoztatón ismertette délelőtt a Hotel Sofitelben. Az MFK vezetője Ferjancsik Domonkossal, a Vasas Vívószakosztály elnökével, világbajnok és olimpiai egyéni 4. helyezett kardvívóval a pályázati tájékozódásról és tervezésről, míg Süli János paksi polgármesterrel az Elena pénzügyi eszköz alkalmazásával a paksi hulladékenergia felhasználását, elektromos buszok gyártását és beszerzését célzó projekt előkészítéséről beszélgetett. A rendezvényen három nyertes projektgazda is bemutatta támogatott projektjét.

A Walkable Future Kft. ötvenezer eurót használhat fel a súlyos alsó végtagi gyengeséggel élő, járásban, helyváltoztatásban, a mindennapi tevékenységekben korlátozott gyermekek, fiatal felnőttek számára jobb életminőséget, könnyebb beilleszkedést lehetővé tevő moduláris alsó végtagi aktív (motoros meghajtású) ortézis létrehozására ? mondta el Kovács Zoltán, a kft. ügyvezetője, aki csapatával a világon elsők között fejleszt motoros járógépet alsó-végtagi gyengeségben szenvedő gyerekek számára.

A Hungaro Lux Kft. OptiLight projektje 1,7 millió eurót fordíthat egy kétrétegű bevonat fejlesztésére, amely annyira lecsökkenti a fénytörést, hogy a felület lényegesen több fényt tud átengedni. A jövőben így nemcsak a lámpák lehetnek energia-hatékonyabbak, hanem az újítás szemüveglencséken, ablaküvegeken, fényszórókon vagy napelemeken is alkalmazható lesz ? mondta el Nagy Zsolt, a kft. ügyvezetője, akinek ? többek között ? a Sofitel Hotel világítótesteinek LED-esítése is köszönhető.

Az Utca-Szak Kulturális Egyesület 46 ezer 425 eurós támogatással szervez nyári akadémiát a közösségi színházért a Borsod megyei Szakácsiban. A tábor a mély-szegénységben élő fiatalokat felkarolva művészeti-szociális programok szervezését szolgálja, nemzetközi tapasztalatcserét alapoz meg maszkmesterek, zenészek, zsonglőrök és színészek részvételével ? mondta el Simon Balázs, a mély-szegénységben élő fiatalok számára művészeti-szociális programokat szervező Utca-Színházi Alkotó Közösség alapítója és működtetője.

A 2014-2020 közötti ciklusban több mint 130 milliárd euró értékű közvetlen uniós forrás nyílik meg több mint félezer pályázatban. Az állami szervek, háttérintézmények, civil szervezetek, alapítványok, cégek és önkormányzatok által elnyerhető támogatások főként a kutatás-fejlesztés, az innováció, az oktatás, a közlekedés, a környezetvédelem-klímapolitika és az energetika területein hasznosulhatnak. A Magyar Fejlesztési Központ (MKF) a források elnyerését támogató információs, koordinációs és irányító szervezetként 2014. decemberben jött létre Kiss Antal miniszteri biztos vezetésével.

Szóljon hozzá!