ZETApress

hírportál

Jól készítsd fel motorodat!

Moped91Az enyhe idő beköszöntével egyre többen veszik elő féltve őrzött motorkerékpárjukat, melynek eredményeképpen jelentősen megnő az utakon a motorral közlekedők száma. A Moped91 Kft. ügyvezető igazgatója azt tanácsolja, hogy a tulajdonosok mindenképp gondoskodjanak robogójuk, vagy motorjuk megfelelő felkészítéséről a biztonságos közlekedés érdekében.

? Ha a motor több hónapot állt a garázsban, vagy valamilyen zárt tárolóban, akkor valószínűsíthető, hogy a gumiabroncsok levegőnyomása jelentős mértékben csökkent. Éppen ezért indokolt lehet ellenőrizni azok nyomását, hogy ne lapos kerekekkel induljunk útnak ? hívta fel a figyelmet Csima Béla, a Moped91 Kft. ügyvezető igazgatója a mai sajtóreggelin a Larus Étterem és Rendezvényközpontban. A kerekek ellenőrzésénél nem szabad elmulasztani a fékek ellenőrzését sem, hiszen nemcsak a saját, hanem akár utasa épségét is kockáztatja a tulajdonos, ha kopott fékpofákkal vág neki a tavaszi szezonkezdetnek.

Ne felejtsük feltölteni az akkumulátort!

A motor üzembe helyezésénél az akkumulátorra is figyelmet kell fordítani. Ha az energia-tároló egység ritkán, vagy egyáltalán nem volt töltve a tél folyamán, akkor célszerű az első indítás előtt feltölteni. ? Ilyenkor lehetőleg kerüljük a gyors-töltőt, tanácsos inkább kis töltőáramú készüléket használni. Egy átlagos kapacitású és állapotú akkumulátor estében maximum két nap alatt elérhető a teljes töltöttségi szint! ? hívta fel a figyelmet a Moped91 Kft. ügyvezető igazgatója. Nem szabad megfeledkezni továbbá a lánc-, illetve robogók estében a szíj feszességének ellenőrzéséről sem. Szükség esetén tisztítsuk meg őket, illetve gondoskodjuk a megfelelő kenőanyagról. Fontos emellett a hűtő és a fékfolyadék ellenőrzése.

Biztonság és hosszú élettartam

Szintén indokolt lehet elvégezni a motorolaj, illetve a levegőszűrő-cserét is abban az esetben, ha ősszel elmulasztotta megtenni a motorkerékpár tulajdonosa. A jó minőségű, gyártó által ajánlott, megfelelő viszkozitású motorolaj nemcsak a motor megfelelő üzemeltetéséhez, hanem a hosszú élettartam eléréséhez is hozzájárulhat. Fontos lépés lehet emellett a gyújtógyertya megtisztítása, vagy indokolt esetben annak cseréje is. A Látni és látszani-elvnek megfelelően a motor felkészítésénél ellenőrizni kell a világítást, az indexeket és a féklámpát.

Végül, de nem utolsósorban érdemes elvégezni a motoron egy alaposabb tisztítást függően attól, hogy a motorkerékpár garázsban, vagy esetleg ponyva alatt töltötte a telet. A tisztítással nemcsak esztétikusabb megjelenést kölcsönözhetünk a motornak, hanem a fényezést és a karosszéria egyes elemeit is megóvhatjuk a károsodásoktól. ? A mosást mindig indulás előtt végezzük, használat után semmiképpen sem, mert a felmelegedett alkatrészek károsodhatnak a hirtelen hőváltozás hatására ? hívta fel a figyelmet Csima Béla.

Fokozott figyelem

Amennyiben elvégeztük a szükséges ellenőrzéseket, akkor rendszámos motor esetében ellenőrizzük a papírokat (biztosítás és műszaki vizsga), majd válasszunk egy nem túlságosan hosszú útvonalat. Az egyes megállásoknál pillantsunk rá a blokkra, a vízhűtésre, a villaszárakra és a főfékhengerre. A téli állás miatt egyes gumi alapú alkatrészek, például csövek, tömítések meg tudnak keményedni, esetlegesen akár repedések is keletkezhetnek rajtunk, éppen ezért célszerű szemmel tartani őket az első kilométereknél. Ha menet közben szivárgás jelei mutatkoznak, akkor feltétlenül gondoskodjunk a megfelelő karbantartásról. Vezetéstechnikai szempontból nem szabad megfeledkezni arról, hogy ilyenkor több hónapos kihagyás állhat egy motoros mögött, ezért a szokásosnál körültekintőbben kell megtenni az első tavaszi utat. Nem beszélve arról, hogy még az autósoknak is szokni kell ilyenkor, hogy adott esetben egy, vagy akár több motor is feltűnhet a visszapillantóban.

Moped91 Kft.

A Moped91 Kft. 1991-ben alakult kétfős családi vállalkozásként egy 60 négyzetméteres helységben. A cég forgalmát kezdetben a volt szocialista blokk motorkerékpárjaihoz (Simson, MZ, Etz) való alkatrészek forgalmazása jelentette, a kezdetekben mintegy 500-féle termékkel. 1997-ben a cég megnyitotta modern nagykereskedelmi központját Dunaharasztiba, és bővítette termékkínálatát a kerékpáralkatrészekkel és a hozzátartozó felszerelési cikkekkel, néhány évvel később pedig a Moped91 Kft. profilja kibővült a japán és az olasz motoralkatrészek forgalmazásával is. 2011-ben a cég szegmensében Európa meghatározó, kizárólag viszonteladókat kiszolgáló nagykereskedelmi vállalatává vált. A Moped91 Kft. szegmensében Magyarországon piacvezető pozíciót tölt be, termékpalettája jelenleg közel 12 ezer terméket foglal magába, és mintegy 10-15 országba exportál.

Szóljon hozzá!