ZETApress

hírportál

Jól tartják az ütemet

ÜrítésHamarosan átadják az uniós támogatásból megvalósuló szemléletformáló és újra-használati központot a főváros XVIII. kerületében ? tudtuk meg délelőtt Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Nonprofit Zrt. közös sajtótájékoztatóján a Kondor Béla Közösségi Házban.

Budapest Főváros Önkormányzata A fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer környezetbarát technológiáinak bővítése, a hulladékgazdálkodás és újrahasznosítás arányának növelése címmel a környezetvédelem és a technológiai fejlődés kihívásaihoz is alkalmazkodó jelentős hulladékgazdálkodási fejlesztést valósít meg 8,431 milliárd forint európai uniós támogatással, melynek részeként a XVIII. kerületi Szemléletformáló és Újra-használati Központ épült.

A projekt elsődleges céljai a fővárosban keletkező hulladék korszerűbb feldolgozása és az újrahasznosítás arányának további növelése-a-környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével, valamint a lakosság környezettudatosságának növelése. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. Megvalósításához az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával a Kohéziós Alapból biztosított támogatást, melynek összege nyolcmilliárd 431 millió forint. A beruházás szorosan kapcsolódik a korábbi, ugyancsak uniós forrás bevonásával sikeresen megvalósult fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer bevezetéséhez, hiszen a most megépülő létesítmények egy része közvetlenül hozzájárul a szelektíven begyűjtött hulladékok feldolgozásához.

November végéig készül el két Szemléletformáló és Újra-használati Központ a XVIII. és a XV. kerületekben. (Az október 27-ei tájékoztatóról idekattintva olvashatunk.) Mostanra az épületek műszaki kivitelezésének utolsó simításait végzik. A Szemléletformáló és Újrahasználati Központ területén szabadtéri játszótér is létesül, ahol az egyes játékeszközök újrahasznosított anyagból készülnek. A játszótér, a hulladékgazdálkodás folyamatát bemutató tanösvény, a külső útburkolatok kialakítása és a parkosítási munkálatok a jövő év elejéig fejeződnek be.

A Szemléletformáló és Újrahasználati Központok egyszerre hármas funkciót látnak el. Az eddig meglévő 16 mellett új hulladékudvaroknak is helyet adnak és teljesen új funkciókkal is gazdagítják a fővárost, újrahasználati központokként is üzemelnek majd, ami azt jelenti, hogy a feleslegessé vált használati tárgyakat tulajdonosaik itt leadhatják és az arra rászorulók ezt jelképes összegért átvehetik. Valamint helyszínt nyújtanak előadásoknak, konferenciáknak. Ezeknek az edukációs foglalkozásoknak célja a szemléletformálás. Különösen fontos, hogy már fiatal korban kialakítsuk a környezettudatos gondolkodást. A technológiai fejlesztések és a modern géppark beszerzése mellett nagy jelentősége van a lakosság együttműködésének is ? mondta el Nagy László Albert, az FKF Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

Szóljon hozzá!