ZETApress

hírportál

Hegyvidéki tehetséggondozás

00 087Megkezdődött a 2015/16. évi Meet the scientist-programsorozat. Ma délelőtt Budapest XII. kerületében, a hegyvidéki Városmajori Gimnáziumban rendezték meg a program idei nyitórendezvényét.

A programot a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Fulbright Bizottság és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége indította el. Célja a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése, magyar középiskolások körében. A program a 2015/2016 évi tanévben két fővárosi és hét vidéki (pl: Pécs, Tata, Debrecen, Pannonhalma, stb.) középiskolába látogat el, ahol a természettudományok és a műszaki tudományok területén dolgozó, korábbi Fulbright-ösztöndíjasok tartanak népszerűsítő előadásokat, illetve a Mobilis munkatársai mutatnak be látványos kísérleteket.

Az előadást megelőző sajtótájékoztatót dr. Antos István, a MISZ ügyvezető igazgatója moderálta a könyvtárszobában. Szebedy Tas, a házigazda gimnázium igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd pár szó erejéig az iskola egyik kiváló diákja, Király Szilvia, a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. helyezettje mutatta be kutatási területét. Róla idekattintva olvashatunk. Utánuk Edward Loo, az USA budapesti nagykövetségének helyettes misszióvezetője többek között arról beszélt, hogy az USA Nagykövetsége számára a Meet the scientist-program a legkiemelkedőbbek közé tartozik, ezért is támogatják immár 5 éve. 2010-ben jelen volt az első előadáson is mint közkapcsolati igazgató, és örömmel látja a program fejlődését, miután visszatért Magyarországra.

Dr. Greiner István, a MISZ általános alelnöke elmondta, hogy a technológiai innovációs tevékenység lényeges fázisaihoz kapcsolódóan, a Magyar Innovációs Szövetségnek vannak támogató, inspiráló pályázatai, rendezvényei: a Meet the scientist-program mellett, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny, a nemzetközi verseny lehetőségek fiatalok számára, a Harsányi István-díj, az Innovációs Nagydíj vállalkozások számára. Kiemelte, hogy egy Fulbright-ösztöndíjas számára előírás, hogy vissza kell térnie a hazájába.

00 225Végezetül Pokorni Zoltán, Hegyvidék polgármestere visszatekintett a program legelső rendezvényére, az öt évvel ezelőtti, az Arany János Gimnáziumban tartott Meet the scientist-re. Többek között szólt arról, hogy az ilyen jellegű rendezvényen a fiatalok olyan szakterületeket ismerhetnek meg, melyekkel nem találkoznak környezetükben. Természetesnek vesszük manapság, ha külföldön tanulnak a tehetségesek, de a visszaúton meglévő akadályokat el kell hárítanunk.

A sorozat első előadását Útpárosítás Gráfokban címmel Mészáros Gábor, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatója közel 200 tanuló előtt tartotta meg a földszinti Díszteremben. A diákok az előadásból többek között megtudhatták, hogy mindennapjainkban hol találkozhatunk a gráfokkal, valamint azt, hogy mi is az az útpárosíthatóság. Végezetül a Mobilis munkatársai mutattak be az előadás témájához kapcsolódó különleges és látványos kísérleteket. A rendezvényhez kapcsolódva működik a program honlapja, ahol megtekinthetők lesznek az előadások fotói, videó is. Aktív a program Facebook csoportja is.

Szóljon hozzá!