ZETApress

hírportál

Kopjafák Törökbálinton

Az Erdélyi Magyarok Törökbálinti Egyesülete és Törökbálint Város Önkormányzata ma 13 órakor Balassagyarmat (Civitas Fortissima) és Kercaszomor (Communitas Fortissima) hős polgárai emlékére kopjafát avatott, valamint megemlékezett Székelyudvarhely és Törökbálint testvérkapcsolatának 15. évfordulójáról a törökbálinti Szérűskertben.

A díszvendégekkel együtt Székelyudvarhely, Székelyderzs, Székelydobó, Gyimesbükk testvéri delegációi is megérkeztek. Az ünnepi műsor moderátora Takácsné Papp Edit, a Munkácsy Mihály Művelődési Ház igazgatója volt. A Himnusz eléneklését követően Fábik István, az Erdélyi Magyarok Törökbálinti Egyesülete elnöke üdvözölte a megjelenteket. Utána táncosok vonultak be a Ghymes-együttes zenéjére. Őket Elek Sándor törökbálinti polgármester, majd Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke beszédei követték. Fotóink a balassagyarmat.eu felvételei.

Az Érdi Bukovinai Székely Asszonykórus előadását Medvácz Lajos balassagyarmati polgármester beszéde követte, majd Máté Móricz és csapata táncában gyönyörködhettünk. Kapornaky Sándor kercaszomori polgármester beszédét újabb dallamok követték az Érdi Asszonykórus előadásában. Az utolsó szónok dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes volt, aki a Szent István-i intelmekre hívta fel figyelmünket a tegnapi állami ünnep kapcsán.

A balassagyarmati kopjafát polgármesterükkel Semjén Zsolt miniszerelnök-helyettes és Elek Sándor törökbálinti polgármester, míg a kercaszomorit polgármesterükkel Dr. Aradszki András, az NFM államtitkára és Földvári László törökbálinti alpolgármester leplezte le. Utána Fábik István énekelt, majd köszöntötte a támogatókat ? Törökbálint Város Önkormányzata, Törökbálinti Polgári Körök, Schola Rivulina, Barankovics István Alapítvány ?, majd megajándékozta a díszvendégeket Szász János ötvösmunkáival. Az ünneplés a Szózat és Székely Himnusz eléneklésével zárult. Utána Egervári László, a Törökbálinti Polgári Körök elnöke avatott be a részletekbe. Íme:

Törökbálint egy közel 15 ezer fős kisváros Budapest agglomerációjában. Több jellemzője mellett sok civilszervezet működik a városban. Ennek a kis városkának a közepén van egy fás, ligetes tér melynek a bejáratában áll a Székelykapu, melyet a testvérvárosuk: Székelyudvarhely közreműködésével állítottak fel és a tér közepén van egy honfoglalási emlékoszlop is. Már annak felállításakor megfogalmazódott néhány hazaszerető lokálpatriótában, hogy ki kellene alakítani itt a Hősök parkját, mert ez a hely kiválóan alkalmas arra. Ezt a gondolatot leghűségesebben Fábik István elnök és egyesülete ápolta. Éveken át fáradoztak azon, hogy olyan személyeknek, közösségeknek állítsanak kopjafát, akik és amelyek méltók az utókor tiszteletére. Ehhez a gondolathoz több civil szervezet csatlakozott és együttes erővel sikerült megvalósítani néhányat ezek közül.

Így állítottak kopjafát 2012-ben Vitéz Sebő Ödönnek, aki katonáival védte a Kárpátokat az orosz túlerővel szemben és katonáit megmentve sikeres visszavonulást hajtott végre. 2013-ban kopjafát állítottak Pongrácz Gergelynek, a legendás ’56-os forradalmárnak, a Corvin köz hősének. Ma került sor arra, hogy Balassagyarmat és Kercaszomor hőseinek állítsanak egy-egy kopjafát emlékezve arra, hogy ezek a civilek a legnagyobb hőstettet hajtották végre: megvédték hazájukat ha kellett az életük árán is, példát állítva minden magyar polgárnak. A Nógrád megyei Balassagyarmat maroknyi polgári csoportja 1919. január 29-én a csehek kiverésével állított példát az utókor számára, a Zala megyei Kercaszomor hazaszerető polgárai pedig 1920. augusztus 1-jén fogtak fegyvert a megszálló szerb csapatok kiverésére. Ha ők nem lettek volna és nem vállalták volna a küzdelmet és a szenvedést, akkor hazánk kisebb és szegényebb lenne. Nekünk ezért kötelességünk tisztelettel emlékezni rájuk!

Szóljon hozzá!