ZETApress

hírportál

KLIK Érden

KLIK projektindítóTöbb mint másfél milliárd lesz iskolák korszerűsítésére ? tudtuk meg az érdi sajtótájékoztatón, ahol a Pest megyei energiahatékonysági beruházások mutatkoztak be. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) az érdi Bolyai János Általános Iskolában mutatta be a hazai iskolák energiahatékonyságát támogató ma induló beruházásait.

A Pest megyei iskolák összesen több mint másfél milliárdos segítséget kapnak épületeik korszerűsítéséhez. Pest megyei iskolák energiahatékonysági beruházásait segítő KEOP-5.6.0/12-2013-0034 és KEOP-5.6.0/12-2013-0035 projektek céljairól és várható eredményeiről Hanesz József, a KLIK elnöke, Kajdi Ákos, a KLIK fejlesztési- és projektigazgatója és Lukács Sándor KEOP projektvezető adott tájékoztatást, míg T. Mészáros András, Érd Megyei Jogú Város Polgármestere a program Érdre gyakorolt hatásairól beszélt. Az eseményen részt vettek a tankerületi vezetők és a projektekben érintett 12 iskola igazgatója is.

? Hiszem, hogy aki egy iskolába fektet be, az a jövőbe fektet. A tárgyi projekt keretein belül 2,7 milliárd forintot fordítunk felújításra. A projektek 4500 tanulót és 500 pedagógust érintenek, akik a jövőben szebb és jobb körülmények között tölthetik mindennapjaikat. Ahhoz, hogy iskolások számára biztosított legyen a versenyképes tudás és az élményszerű oktatás, nagyon fontos a megfelelő tárgyi környezet is, s maga az épület, ahol napjaikat töltik ? mondta el Hanesz József, a KLIK elnöke.

A beruházásoknak köszönhetően az intézmények számos területen hajthatnak végre korszerűsítéseket. Többek között mód nyílik az épületek hőtechnikai adottságainak javítására utólagos külső hőszigetelés, illetve a nyílászárók cseréje vagy korszerűsítése által. Korszerűsödnek a fűtési, és melegvíz-ellátórendszerek, több intézményben mód adódik megújuló energia felhasználására is: napkollektorok biztosítják a használati melegvízellátás egy részét, illetve napelemek segítenek be az elektromos áramellátásba.

Hanesz József, a KLIK elnökeA KEOP-5.6.0/12-2013-0034 projekt keretében 900,39 millió, míg a KEOP-5.6.0/12-2013-0035 projekt keretében 780,15 millió forint fordítható a Pest megyei iskolák korszerűsítésére. A projektek kiemelt célkitűzése ? összhangban a hazai és EU stratégiával ? ösztönözni a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését, kiemelt hangsúlyt fektetve a központi költségvetési szervek épületeinek energiahatékonyságára és energiatakarékosságára.

A KLIK tervei szerint a beruházások eredményeképpen az intézmények évi százmillió forintos megtakarítást érhetnek el. A projektekben érintett települések: KEOP-5.6.0-12/2013-0033: Taktaszada, Tiszalúc, Tiszavasvári, Baktalórántháza, Pétervására, Erdőtelek, Átány, Okány; KEOP-5.6.0-12/2013-0034: Bernecebaráti, Galgahévíz, Úri, Monor, Tura, Kismaros; KEOP-5.6.0-12/2013-0035: Érd, Nagykáta, Százhalombatta, Szentendre. A projekt az Új Széchenyi Terv keretein belül valósul meg. A projektről bővebb információt idekattintva olvashatunk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Energiahatékonyság iskoláinkban | ZETApress

Szóljon hozzá!