ZETApress

hírportál

Negyedszázados köztársaságunk

Szűrös Mátyás erkélyes kikiáltásaÉpp 25 évvel ezelőtt, 1989. október 23-án hétfőn délben a Parlament erkélyén Szűrös Mátyás akkori házelnök kikiáltotta a köztársaságot, s ezzel az új Országgyűlés 1990. május 2-i megalakulásáig ideiglenes köztársasági elnök lett. A Munkásőrség felfegyverkezve várakozott, de szerencsére Németh Miklós kormányfő ellenzéki nyomásra az utolsó pillanatban lefegyverezte őket ? hallottuk egy tegnapi megemlékezésben.

Nos, ez az utolsó pillanat már három nappal korábban, október 20-án pénteken délben bekövetkezett. Akkor jelentette be miniszterelnökünk, hogy a Munkásőrséget azonnali hatállyal feloszlatja, s felszereléseik, benne fegyvereik védelmét a katonaságra bízza. Mivel akkor még volt sorállomány, laktanyáik behálózták az országot, könnyű volt velük megszervezni a munkásőrbázisok őrzését.

Mivel a munkásőri státusz, s ezzel a fegyverviselési jog a feloszlatással megszűnt, az addigi munkásőrök innentől nem birtokolhattak fegyvert, nem őrizhették a már nem is saját fegyverraktáraikat. Ezeket meg kellett védeni az illetéktelenektől, akik akár bűnözők is lehettek volna. Képzeljük csak el, mi történik, ha anarchisták kezébe kerülnek a fegyverek, s megkezdődik az utcai harc, a vérengzés, a vélt vagy valós ellenséggel való leszámolás! A némethi döntés ezt akadályozta meg.

Akkorra már a munkásőrök sem vágytak harcra, parancsra mégis fegyvert kellett volna fogniuk. Élénken élt emlékezetükben az 1986. március 15-i lánchídi csata, a megfélemlített tömeg látványa, s nem akartak felsőbb parancsra farkasszemet nézni velük. Örültek a döntésnek, mert így már senki sem kényszeríthette őket harcra saját nemzetük, saját honfitársaik ellen!

Az MSZMP jogutódaként október 8-án megalakult a MSZP, de hamar kimondták, hogy az MSZMP se szűnt meg. A Munkásőrség viszont párthadsereg volt, az MSZMP-re esküdött fel, ám az október elejei pártdöntés után a helyük sem tisztázódott, a kormányfő diszponált felette. Németh Miklós nagyon jól döntött október 20-án délben, mert a testület feloszlatásával elkerülte az esetleges későbbi vérontást, melynek sok becsületes munkásőr is áldozatul eshetett volna!

A lefegyverzés egyébként szépen hangzik, de a parancsnokok és a korábbi pártvezetők önvédelmi fegyvereire nem vonatkozott. Csak az 1990-es választások után rendelte el Horváth Balázs belügyminiszter a beszolgáltatásukat, addig viszont sokan vállaltak közülük fegyveres vagyonőri szolgáltatást. Mint korábban megírtam, 1990 októberében magam is egy korábbi munkásőrrel végeztem értékszállítást. Önvédelmi fegyverével egy szabadnapos katona vigyázott ránk és küldeményünkre, de a nehéz érmékhez nem nyúlt, magunknak kellett cipelni azokat.

Szóljon hozzá!