ZETApress

hírportál

A Sulinet+ folytatódik

Nagy Miklós igazgató, NIFIIA Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Intézet a közoktatási intézmények információs infrastruktúrájának fejlesztésére kidolgozott középtávú fejlesztésének megfelelően, első lépésként a TIOP-1.1.3-12/1-2013 és KMOP 4.6.1/E-13-2013-0001 pályázat keretében beszerzett korszerű Cisco 892FSP típusú, GigabitEthernet portokkal rendelkező eszközre cserélte a korábbi 9-10 éves, elavult, lassú és gyártói-szállítói garanciával már nem rendelkező hálózati eszközöket.

Ez a csere minden (több mint 4400) iskolai végponton 2014 szeptemberére befejeződött – derült ki a mai tájékoztatón. Az iskolák adathálózati, vagy hétköznapi nevén Internet-csatlakoztatása, korábban hosszú évek óta nem fejlődött. Az iskolák túlnyomó része szinte használhatatlanul alacsony sávszélességen keresztül csatlakozott a világhálózathoz. Az NIIF Intézet párhuzamosan az eszközcserével a Sulinet sávszélességének emelésével is elkezdett foglalkozni az NFM Infokommunikációért Felelős Államtitkárságának és az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárságának támogatásával.

A sávszélesség-emelési program célja, hogy az elkövetkező években minden iskola a méretétől és profiljától függően 10-40-50-100 Mbps-os kapacitású Sulinet kapcsolattal rendelkezzen. A sávszélesség-emelési program első fázisában 960, a második fázisában további 840 végponton sikerül hamarosan elérni jelentős (25-50-100-1000 Mbps) sávszélesség-emelést anélkül, hogy az állami kiadások növekedtek volna. A következő időszakban a sávszélesség-növelési program folytatódik.

Az elavult eszközök lecserélésével és valamennyi érintett hazai általános és középiskola hálózati sávszélesség-növelésével két éven belül az NIIF Intézet HBONE+ felsőoktatási kutatási hálózatára épülő Sulinet infrastruktúra európai viszonylatban is kiemelkedő minőségű informatikai szolgáltatásokat fog nyújtani a köznevelési intézmények diákjai és pedagógusai számára.

Nagy Miklós az NIIF Intézet igazgatója kiemelte: A Sulinet+ projektnek az is célja volt, hogy az NIIF Intézet által a HBONE+ projektben a felsőoktatás és kutatás számára kifejlesztett világszínvonalú szolgáltatások közül a relevánsakat elérhetővé tegye az érdeklődő köznevelési intézmények számára, hogy segítse a hazai általános és középiskolák oktatóinak és tanulóinak munkáját. Ezt támogatandó két pilot indult: a multimédia szolgáltatási pilot és és az eduID szolgáltatási pilot. A Multimédia szolgáltatási pilot keretében az NIIF Intézet népszerű multimédia szolgáltatásait a Videotorium és a desktop videokonferencia rendszer használatát mutatta be és folyamatosan gyűjti be a intézmények multimédia igényeit.

A desktop videokonferencia szolgáltatás segítségével a felhasználó hagyományos asztali számítógépes környezetről, illetve mobil eszközökről (hordozható számítógép, okostelefon) közvetlen videóhívást vagy akár több résztvevős videokonferenciát bonyolíthat le (értekezletek, megbeszélések, távoktatások, bemutatók, stb.). A szolgáltatás segítségével többek között ? az egyébként utazáshoz szükséges idő és költségek elmaradásával ? jelentős költség- és időmegtakarítást értek el a résztvevő iskolák.

A Videotoriumon, Magyarország első számú tudományos videómegosztó portálján bárki találhat érdeklődésének megfelelő videót. Az oldal már több mint hatezer publikus videót tárol, méltó helyet biztosítva olyan felvételek számára, amelyek segítik a tudományos munkát, vagy közelebbről megismertetnek egy tudományágat. Az intézmények saját készítésű anyagaikat elhelyezhetik és megoszthatják, akár saját aloldalon keresztül is. A hagyományos videómegosztó portálok funkcióin túlmutatva a felvételek mellé látványos képanyagokat, prezentációkat, dokumentumokat mellékelhetnek a feltöltők. A Videotoriumot, támaszkodva az NIIF streaming szolgáltatására, több iskola is felhasználta tudományos, közéleti eseményeinek közvetítésére és megosztására.

Az eduID szolgáltatási pilot keretében az NIIF intézet a résztvevő 87 intézménybe 1?3 darab – összesen mintegy 200 eduroam kompatibilis vezeték-nélküli AP-t (Access Point, hozzáférési pont) helyezett ki, hogy az intézmények Wi-Fi lefedettséget tudjanak biztosítani az épületek közös használatú tereiben. A Wi-Fi hálózatot igénybe vevő felhasználókat egy, a Sulinet többi szolgáltatásával integrált felületen lehet megadni. A felhasználók nem csak a saját iskolájuk hálózatát használhatják, hanem más iskolákban, valamint a hazai és európai egyetemek túlnyomó részében is egyszerűen, ingyen vezeték nélküli Internet-hozzáférést (eduroam) kaphatnak. Az iskolai rendszergazdák már mintegy kétezer felhasználónál aktiválták a hozzáférési lehetőséget.

A naprakészen vezetett felhasználói adatbázisok új szolgáltatások alapját teremthetik meg. Az egyik ilyen a Sulinet Box, amelyben minden tanuló és tanár 15 GB tárterületet kaphat, amellyel adatokat oszthat meg saját eszközei között, illetve választható módon vagy egyes emberekkel, vagy az intézménye többi felhasználójával, vagy akár szabadon elérhetővé is teheti. A szolgáltatás a nyílt forrású Owncloud szoftverre épül, és jelenleg kísérleti üzemben fut. A Sulinet Box kezdetben csak az eduID pilot résztvevői számára érhető el, de kedvező tapasztalatok esetén a teljes Sulinetre kiterjeszthető.

A naprakészen vezetett felhasználói adatbázisok új szolgáltatások alapját teremthetik meg. Az egyik ilyen a Sulinet Box, amelyben minden tanuló és tanár 15 GB tárterületet kaphat, amellyel adatokat oszthat meg saját eszközei között, illetve választható módon vagy egyes emberekkel, vagy az intézménye többi felhasználójával, vagy akár szabadon elérhetővé is teheti. A szolgáltatás a nyílt forrású Owncloud szoftverre épül, és jelenleg kísérleti üzemben fut. A Sulinet Box kezdetben csak az eduID pilot résztvevői számára érhető el, de kedvező tapasztalatok esetén a teljes Sulinetre kiterjeszthető.

A Sulinet+ projektet az Európai Unió az Új Széchenyi Terv keretében mintegy 1,3 milliárd forinttal támogatja (TIOP 1.1.3 és KMOP 4.6.1_E projektek). A fejlesztési projektet az NIIF Intézet hajtja végre. A projekt célja a hazai közoktatás központi informatikai infrastruktúrájának nagyszabású eszköz- és szolgáltatásfejlesztése, melynek keretében az iskolákba új, korszerű, nagysebességű Internet-kapcsolódást biztosító eszközöket és az érdeklődő iskolákba új szolgáltatásokat juttasson el.

Szóljon hozzá!