ZETApress

hírportál

A KwakLab ötletei

Érdeklődők a laborbanForró ruha, virághűtő, hibrid busz töréstesztje. Csak néhány példa a kutatások közül, amelyek a KwakLab Kutatóintézethez kötődnek. Az új termékek vagy gyártási módok azért jöhettek létre, mert nyertek az Európai Unió vagy az Innovációs Alap valamelyik pályázatán. A siker egyik kulcsa pedig a profi kutatási háttér volt, ami sokszor feltétele a nyertes pályázatnak.

A KwakLab Kutatóintézet innovációs menedzsere Székely Endre és csapata több, mint száz sikeres kutatási-fejlesztési pályázatot írt már magyar cégeknek közel tízmillárd forint összértékben. Most kinyitották ajtójukat a nagyközönség előtt is, hogy közelebb hozzák a tudományt az érdeklődőknek. A KwakLab Kutatóintézet interaktív laborja és kiállítótere egy évek óta bezárt városi üzlethelyiségbe költözött. Itt mutatják be az idei év legérdekesebb kutatásait és több, látványos kísérletet, hogy ezzel keltsék fel a fiatalok kedvét a kutatói pálya iránt ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón.

Forróruha

Az új, energia hatékony és környezetbarát fűtőruha kifejlesztésénél több cél is a kutatók szeme előtt lebegett: több órán keresztül üzemeltethető legyen és kényelmesen lehessen benne munkát végezni hideg helyen, pl. földmérőknek, hűtőházban dolgozóknak vagy hideg, fűtetlen csarnokokban dolgozóknak. A gázfűtő-berendezés ellenáll az időjárás viszontagságainak: pozíció független és vihar biztos, esőtől-széltől védett égéstérrel rendelkezik. Könnyen kezelhető, üzemideje legalább egy óra és gáztartálya akár otthon is újratölthető. A fűtő rendszer csatlakoztatható egy különleges dzsekihez vagy overallhoz, de infúzió fűtésére ugyanúgy alkalmas. ? Az volt az elképzelésünk, hogy a ruhát egy mini gázkazánnal fűtsük, de ez újabb kihívásokat jelentett a mérnököknek például, hogy ne fagyjon meg a gáz, hogy hidegben is be lehessen indítani vagy az, hogy ha az égéstér megbillen, felborul, ne lobbanjon be az egész készülék. Végül sikerült minden veszélyes tényezőt kiiktatni és most már mindenki kipróbálhatja a környezetbarát, biztonságos, meleg ruhánkat! A hordozható, mindössze 1 kg tömegű eszközt terepen mínusz 30oC-ig és 50km/h szélerősségig lehet használni ? mondta a fejlesztésről Székely Endre innovációs menedzser.

Hibrid busz töréstesztje

Szóló járműként tisztán elektromos, pótkocsis szerelvényként elektromos és dízel hibrid üzemű busz kifejlesztésén dolgozik a Lanta Kft. A bemutatóteremben karosszéria törés tesztet láthatnak az érdeklődők. Az ügyfél azzal bízta meg a kutatócsoportot, számolják ki, hogy a vázat milyen terhelések érik, ha hirtelen fékez. Azt kellett megakadályozni, hogy a fékezésnél ne szakadjanak ki az akkumulátorok, vagy ha a busz véletlenül felfut egy járdaszegélyre, ne törjön ki az oldalsó ablaka, illetve egy élesebb kanyarban ne borulhasson fel a busz. A KwakLab Kutatóintézet szakemberei erre szoftveres számítást alkalmaztak, felépítették a busz kicsinyített fémvázát és egy hatalmas préssel nyomatták meg azt, majd megmérték, hogy mi történik vele. Ezt a töréstesztet láthatják a bemutatóteremben.

Virághűtő

A kutatóintézet ügyfele, egy virágkertészet a vágott virágok élettartamát szerette volna minél jobban kitolni. A virágboltokban vödörben tárolják a virágokat, nap mint nap cserélgetik a vizet, de a növények így is gyorsan hervadnak. Azzal bízták meg a kutatóintézetet, hogy fejlesszenek ki egy olyan berendezést, amellyel hosszabb ideig ?vázatartósak? maradnak a virágok. ? Sikerült egy olyan hűtőrendszert kialakítanunk, amelyet egy kicsi virágüzletben is fel lehet állítani, szép, magától tisztítja a vizet, és ha ebben a speciális hűtött vízben tárolják a virágokat, néhány nappal meghosszabbodik a növények tartóssága. Ebben a feladatban a vizet elemezte biomérnök kollégám, illetve a villamosmérnök kutató vezérléstechnikát fejlesztett ki a hűtőrendszerhez ? mondja Székely Endre.

Lebegőbeton

Az ügyfél olyan betonplatformokat akart kialakítani, amelyekre vízen úszó házat lehet építeni. A kutatók feladata kiterjedt a számításokra, az anyagfelhasználásra, és arra, hogy megvizsgálják: kioldódnak-e veszélyes anyagok a betonból. Az úgynevezett úszóbeton platformok ? melyek merev, kemény, nagy teherbírású betonból készülnek ? jellemzője, hogy különleges anyaggal vannak kikönnyítve, mégis nagy felületen stabilak maradnak. Ezek a lebegő-úszó alapzatok elsüllyeszthetetlenek és teljesen tűzállóak, szerkezetileg biztos alapot képeznek elmozdulás nélkül. Élettartamukat tekintve felülmúlják bármely épület élettartamát és bármilyen távolságra szállíthatók, vízen és szárazföldön egyaránt. A lebegő betont készítő cég vezetője, Molnár György szerint fejlesztésükkel bármikor felépíthető akár egy üdülő a Balatonra, vagy egy irodaház a Duna vizére. A problémát szerinte az építési engedélyt kiadó hivatalok jelenthetik, hiszen ilyen jellegű építkezésre Magyarországon még nem volt példa. Hollandiában, az Egyesült Királyságban ez elfogadott építési mód.

Cserecsont 3 D-ben

Nyomtatásra várvaAz emberi csontok egyedi modellezésére újfajta technológiát dolgozott ki a Gray Csont- és Ízületi Modell Kft. A társaság eddig elsősorban amerikai piacra, gyógyító és oktatási intézmények számára fejlesztett és gyártott különleges anatómiai, demonstrációs és oktatást szolgáló eszközöket. A mostani áttörés utat nyithat a sérült, hiányzó vagy beteg csontok egyedi pótlása előtt. Az egyedi igényeknek megfelelő orvosi oktatóeszközök kétféle módon készülnek: a beteg végtagjának, végtagcsonkjának 3D-s szkennelésével vagy a páciens orvosi diagnosztizáló berendezésen (MRI, CT, stb.) felvett adatainak felhasználásával. Az orvosi eszközöket mindkét esetben virtuális, vagy háromdimenziós tervezőrendszerben készült mesterminta után gyártják le, akár közvetlenül 3D-s nyomtatással, akár a térbeli nyomtatott modell alapján készített, műanyag öntőforma segítségével, műanyagöntéssel. A szkenner mérete megfelel az átlagos emberi méreteknek. A technológia újdonsága, hogy a csont nem ősminták alapján készül el, hanem a digitalizált vagy digitális úton tervezett modellből egyedi gyártással. Így minden kinyomtatott csont egyedi és ez utat nyithat a csontpótló és protézisfejlesztő technológiák új generációja előtt: személyre szabott csodacsont kerül ki a nyomtatóból.

Szóljon hozzá!