ZETApress

hírportál

Narancsba fordult az ország

Nagyfokú FIDESZ győzelem történt tegnap az önkormányzati választásokon. 18 megye közgyűlésében a FIDESZ jelöltjei kerültek többségbe, míg Hevesben döntetlen született. A Fővárosi Közgyűlésben a harminc FIDESZ és három MDF képviselő mellé 24 MSZP és kilenc SZDSZ képviselő került. Demszky Gábor is csak másfél százalékkal előzte meg Tarlós Istvánt, de így is egy fővel lesznek többen a koalícióban ellenfelüknél.

A megyeszékhelyek és megyei jogú városok polgármesterei is jobbára a narancsosok táborából érkeztek, s a kerületi polgármesterek között is jóval több a jobboldali, mint idáig. A helyzetet mindkét fél győzelemként értékeli. A bal-liberális koalíció a főpolgármesteri szék megtartását könyveli el sikerként, míg a jobboldal a vidék megnyerését, s a gyurcsányi politika elutasítását ünnepli.

A köztársasági elnök a 19 órai urnazáráskor arról beszélt, hogy az Országgyűlésben a parlamenti többséggel rendelkező koalíciós pártoknak kellene kezdeményezni a kormányfő visszahívását. Ezzel bizton megoldódna az a két hét óta fennálló bizalmi válság és nyugtalanság, melyet a májusi balatonőszödi beszéd nyilvánosságra kerülése generált. A válasz nem késett. A koalíció teljes mellszélességgel kiállt Gyurcsány Ferenc mellett, aki továbbra is folytatni akarja a számos megszorítást hozó kormányzást.

Az ellenzék is a kormányfő távozását sürgeti, s a tegnapi voksolást bizalmi népszavazásként értékeli. Korlátozott jogkörű szakértői kormányt javasol, de egyelőre nem sikerült olyan szakértőket találnia senkinek, aki ezt a felelősségteljes munkát elvállalta volna. Kisebbségben viszont nem akar kormányozni a jobb oldal, s a kétharmados törvényeket sem fogják addig elfogadni, míg a Gyurcsány-kormány terjeszti be azokat. Más kérdés, hogy a kazetta nyilvánosságra hozatala előtt sem támogattak közülük egyet sem.

Az 1990. októberi taxisblokád idején az elég népes parlamenti SZDSZ frakció sem akarta átvenni a kormányzást az MDF-től, pedig ők nyerték meg pár héttel korábban az önkormányzati választásokat. Most sem készül hasonlóra a jóval népesebb FIDESZ-KDNP frakció sem a tegnapi győzelem ellenére. Csak a miniszterelnökkel van bajuk, s a nép is hasonló megfontolásból vonult tegnap este megint az utcára. Este tízkor már tízezer ember gyülekezett a Kossuth téren. Tetszettek volna forradalmat csinálni! ? mondta Antall József miniszterelnök egykor klasszikus beszédében. Lehet, hogy közülük néhányan most szeretnék megvalósítani azt az antalli sugallatot, amit a kilencvenes évek elején elmulasztottak?

Szóljon hozzá!