ZETApress

hírportál

Anna méltósága

Jókai AnnaJókai Anna Emberi Méltóság Díjat kapott. A Széchenyi emlékév keretében 2010-ben alakult Emberi Méltóság Tanácsa, illetve Dr. Lomnici Zoltán elnök és Dr. Szunai Miklós főtitkár sajtótájékoztatóra hívtak meg ma délután 2 órára a Budakeszi úti Ökocentrumba ? tudtuk meg Dr. Szalontai Évától.

A téma: Az Emberi Méltóság Tanácsa által alapított Emberi Méltóság Díj átadása volt. A díjazott: a Köztársasági elnök érdemérmese, a Kossuth-díjas magyar író- és költőnő, a Magyar Írószövetség volt elnöke, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja: Jókai Anna. Az ünnepelttel tegnap délelőtt a Thália Színházban a Vidéki Színházak Fesztiválja zsűritagjaként találkoztunk.

Mint a Wikipédia megírta, a 80 éves Jókai Annát már kisgyermekkorában érdekelte az írás, de 16 évesen felhagyott vele és csak 33 éves korában folytatta újból és vált íróvá. Az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem Bölcsészettudományi Karán magyar-történelem szakos tanári diplomát szerzett és tanított is majd’ tíz évig Budapesten, a VIII. kerületi Jázmin Utcai Általános Iskolában.

1966-ban jelentkezett legelső novellapublikációjával, 1968-ban pedig a 4447 című regényével. Folyamatosan tanított és írt. Műveit egyre többen olvasták. 1974-től csak írói hivatásának él. 1990-ben a Magyar Írószövetség elnökévé választották. Számtalan értékes irodalmi mű szerzője. Életműve nem csak Magyarország, de az egyetemes európai kultúra meghatározó része. Munkássága, elkötelezett hazaszeretete, a keresztényi szeretet és a nemzeti méltóságunkért tett erőfeszítése példaértékű a jövő nemzedék számára is. A díjazottnak és a díjátadóknak ezúton is szívből gratulálunk!

Szóljon hozzá!