ZETApress

hírportál

Carrotmob a Mikszáth téren

carrotmobA pozitív bojkott erejével a környezetvédelemért: Szavazz a pénzeddel! ? erre buzdít a május 4-én, szombaton megrendezésre kerülő rendezvény. A VIII. kerületi Mikszáth Kálmán téren néhány fiatal egy óriási buli keretében szólítja fel a vendéglátóhelyeket kézzel fogható környezetvédelmi fejlesztések bevezetésére.

A világszerte nagy népszerűségnek örvendő Carrotmob események lényege, hogy civil társaságok, baráti körök együttműködnek kedvenc kávézójukkal, kocsmájukkal, vagy éppen zöldségesükkel, valamilyen pozitív cél érdekében. A kiszemelt cég vállalja, hogy a csoport által szervezett esemény napján keletkező bevételének adott százalékát az előre megbeszélt nemes célra fordítja: ez lehet valamilyen környezetvédelmi beruházás (a mosdók víztakarékossá tétele, izzók energiatakarékosra cserélése, stb), vagy bármi más, amit a közösség építő jellegűnek tart. Az esemény lehet buli, filmvetítés, más közösségi program ? a lényeg, hogy a szervezők által meghívott fogyasztók az amúgy is tervezett kávéjukat, sörüket, venni valóikat aznap a kiszemelt helyen szerezzék be, hozzájárulva a kitűzött célhoz. Mindenki jól jár.

A rendezvénynek kettős célja van: egyrészt megmutatni a fiataloknak, hogy a pozitív bojkott szellemében mindenki nyer, hiszen azzal, hogy pénzükkel olyan helyeket támogatnak és olyan termékeket vesznek, melyek megfelelnek az értékrendjüknek, arra ösztönzik a szolgáltatókat, hogy az ő szempontjaikat figyelembe véve működjenek; másrészt pedig segít a vendéglátó egységeknek az üzlet fejlesztésében és jó hírnevük terjesztésében. A Mikszáth téri eseményen minden résztvevő étterem saját környezetvédelmi és társadalmi fejlesztési programot állított össze a Felelős Gasztrohős kezdeményezés szakértőinek a szakmai segítségével. Amennyiben az esemény eléri célját és elég bevétel gyűlik össze, akkor ezek megvalósításáról a szolgáltató gondoskodik, a szervezők pedig ellenőrzik és a közösség felé kommunikálják is.

A rendezvény másik célja, hogy a téren lehetőséget biztosítsunk feltörekvő zenekaroknak a bemutatkozásra. Budapesten rengeteg támogatásra méltó fiatal tehetség van, akiknek így szeretnénk segíteni ? egyben pedig az előadók, csoportok körül kialakult közösségeket is szeretnénk a térre csábítani, hogy velük is megismertethessük annak egyedi hangulatát.

Fellépők

Shortstory zenekar ? A kétfős (akusztikus gitár, ének) pop-feldolgozás zenekar 2009-ben, közvetlenül alakulása után megnyerte a Veszprémi Utcazene Fesztivált. Azóta is töretlen lendülettel adják a kisebb kávéházi és a nagyobb közönséget is megszólító szabad ég alatti koncerteket.

Magyar Császári Pillanatművek ? Akusztikus hangulatfestmények, pillanatcsokrok és a köréjük önállóan szerveződő színes, kreatív társaság. Császári Gergely (ex-Kaukazus, Erik Sumo Band, Péterfy Bory & Love Band stb.) dalszerzői klubestjéből kinőtt zenei műhely. Van itt minden a sajátos feldolgozástól tudományos-romantikus szerzeményig. Vannak pillanatok, emberek, érzések, dalok. Könnyű és nehéz, kedves és komoly, de leginkább szerethető, énekelhető, néha táncolható saját számok és mega-slágerek érdekes, finom akusztikus remixei.

Marcus De ? Miután Németországban néhány zenekarban előadói tapasztalatot szerzett, Marcus egyedül kezdett játszani Ausztrália és Amerika utcáin. Magyarországra zenét tanulni érkezett, és élvezi, hogy ittléte során van lehetősége nemzetközi színpadokon is szerepelni. Az este során saját számai mellett feldolgozásokat játszik majd unplugged formában, rocktól az americanaig.

Az eddig részvételi szándékukat jelző vendéglátóhelyek közül a Don Leone Étterem bevétele 100%-át mosogató, csapok cseréje, víztakarékos jéggép, víztakarékos szelepek beiktatása; a Lumen Kávézó 200%-át napkollektor, szelektív hulladékgyűjtő zöld fal; a Zappa Café 50%-át szigetelés (nyílászárók), világítás, kazán (kavitációs); a Leonardo Pizzéria 50%-át mozgásérzékelő, világítás; a Nothing but the Blues 50%-át világítás; a Fiktív pub 50%-át szigetelés (nyílászárók), világítás; a Vostro 50%-át világítás korszerűsítésére fordítja.

A szervezők

Felelős Gasztrohős ? A 2012 elején indult blog célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a vendéglátóegységek, és általában az élelmezés által okozott jelentős környezetterhelésre. A világ egyik legnagyobb igazságtalanságának tartjuk, hogy míg a világ egyik felén éheznek, a másikon az emberek a túlfogyasztásból eredő betegségekben halnak meg, és itt komoly problémát jelent a maradék élelmiszer megsemmisítése. Ezen felül jelentős az élelmiszer-termeléshez kapcsolódó erdőirtás, talajszennyezés, vízhasználat, és az import élelmiszerek által megtett kilométerek okozta környezetterhelés, az ebből származó káros-anyagkibocsátás, zaj és balesetek száma.

A téma aktualitását bizonyítja a média egyre nagyobb érdeklődése tevékenységünk iránt: a tavalyi év során írt rólunk az MTI, amit aztán a Népszabadság, a Népszava és a Hírextra.hu is átvett, emellett pedig több cikkünket ajánlotta az index.hu. Tevékenységünkre az Ozone Network csatorna is felfigyelt: az Ozone GPS készített a témában egy rövidfilmet, az Egyenlítő című műsor pedig 50 percet szentelt a felelős élelmiszer-fogyasztás bemutatására. 2013-ban a Kossuth rádió és a MTV Zöld Tea műsoraiban szerepeltünk. 2012 szeptemberében a Golden Blog versenyen a szakmai zsűri 140 gasztroblogból az első tíz közé szavazta be a Felelős Gasztrohőst, az év végén pedig kezdeményezésünk elnyerte az Ozone Network Zöld Díját is. Csapatunk szervezte Magyarország első két carrotmobját a Drunken Tailorban és a Dobló borbárban.

A Greenpeace aktivistáiként nem csak szervezetünk kötelékén belül dolgozunk együtt, hanem kisebb projekteket is szeretünk összerakni tapasztalataink és kapcsolatrendszerünk segítségével. Szerintünk a környezetvédelem nem áll meg a hivatalos szervezeti kereteken belül, hanem egy életforma. Ennek az utolsó sikeres példája a február elsejei Gomb kávézós Répacsődület volt, melyre mintegy 200 embert sikerült elcsábítanunk és ezzel a hely talán valaha elért legsikeresebb napját élte meg ? tudtuk meg Szűcs Róbert projektvezetőtől.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Carrotmob a sajtóban | Ökológiai Evolúció Alapítvány

Szóljon hozzá!