ZETApress

hírportál

Iskolai foglalkozás, vagy tiltott idegenvezetés?

Engedély nélküli idegenvezetés gyanújával vettek őrizetbe két magyar férfit szombaton Pozsonyban, s mintegy nyolc óráig tartották őket bezárva a rendőrségi fogdában. Egy templomból tuszkolták ki őket, ahol kollégáikkal, barátaikkal együtt gyönyörködtek a műemlékekben. Egyikük egy szekszárdi tanár, másikuk egy győri vízügyi szakember volt. S hogy miért léptek fel ilyen brutálisan a rendőrök? Mert Szlovákiában az idegenvezetés vizsga- és engedélyköteles tevékenység. Más kérdés, hogy itt is ez történt-e vajon?

Pozsonyban a szekszárdi tanárokból álló csoport a város nevezetességét nézte meg. Megszokott dolog ez a középiskolákban. Gyakran szerveznek osztálykirándulásokat, ahol a diákokkal ismertetik meg egy-egy terület nevezetességeit. A tanáraik vezetik ilyenkor a csoportokat, ők mutatják be a műemlékeket. Előzőleg a tanórákon már megbeszélik, hogy hol és mit fognak megnézni, s a helyszínen aztán visszautalnak az elmondottakra. Idegenvezetés ez vajon, vagy iskolai foglalkozás? Azt hiszem, mindenképp az utóbbi.

Mint a Napkelte ma reggeli adásában elhangzott, hazánkban is rendelet szabályozza 1995-től, hogy ki végezhet idehaza idegenvezetést. Ha ez tényleg így van, további gondok vethetők fel. Vajon a szekszárdi tanár odahaza a Garay téren bemutathatja-e osztályának a város nevezetességeit? Ha feljönnek Budapestre, egy operaelőadásra, beszélhet-e a tanulóknak a Kisföldalattiból kiszállva az Operaházról, az Andrássy útról, vagy a Hősök teréről? Iskolai tanításnak számít-e az ismertetés, vagy engedélyhez kötött idegenvezetésnek? Mi van olyankor, ha a különjárati autóbuszon utazva mutatja be osztályának a tanár a fővárost? Félreállíthatják-e vajon a járművet a hatóságok, hogy papírjait ellenőrizzék?

Remélem ettől idehaza egyik tanárnak sem kell félnie! A tanulókat továbbra is ők fogják kísérni és nevelni, s ők fogják majd oktatni hazánk szépségeire. Minek is kéne ehhez idegeneket igénybe venni csak azért, hogy ennyivel is drágábbá váljon az utazás. S hogy a törvény szelleme se sérüljön, talán az oktatási reform keretében nem ártana azon is elgondolkozni, hogy a diploma mellé a szaktanárok idegenvezetői képzettséget is kapjanak!

Szóljon hozzá!