ZETApress

hírportál

Fulbright Újbudán

A Villányi úti Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban rendezték meg ma a Meet the scientist program idei nyitórendezvényét. A programot a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Fulbright Bizottság és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége indította el. Célja a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése, magyar középiskolások körében.

A program 2013 első félévében 6 fővárosi és 4 vidéki (Szeged, Debrecen, Hajdúböszörmény, Püspökladány) középiskolába látogat el, ahol a természettudományok és a műszaki tudományok területén dolgozó, korábbi Fulbright-ösztöndíjasok tartanak népszerűsítő előadásokat, illetve a Csodák Palotája munkatársai mutatnak be látványos kísérleteket. Az előadást megelőző sajtótájékoztatón Barlay Bence, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium igazgatója többek között a 100 éves középiskola neves diákjairól, valamint híres oktatóiról is, mint például Endrédy Vendelről beszélt. Megemlítette, hogy gimnáziumuk rendelkezett az országban a legmodernebb szertárral, az iskola átadásakor.

Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy milyen szimbolikus értéke és jelentősége van egy ilyen tudománynépszerűsítő rendezvénynek, illetve mennyire fontos feladat a középiskolai reál oktatás. Dr. Greiner István, a MISZ általános elnökhelyettese bemutatta a szövetség tudománynépszerűsítő (Meet the scientist, THE Tudományos Hasznos Emberi program), tehetségkutató (Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre) és tehetséggondozó (MAFITUD) tevékenységét.

A sorozat első előadását Iván Kristóf, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar docense Orvosi diagnosztika tenyérnyi eszközökön címen tartotta meg több mint 100 gimnazista előtt. A diákok az előadásból többek között megtudhatták, hogy mi az a miniatűr vízvezetékezés, mennyi kórházi diagnosztikai eszköz fér el egy tenyérben, hogyan áramlanak a folyadékok rendezetten, stb. A rendezvényhez kapcsolódva működik a program honlapja is, megtekinthetők lesznek a program előadásainak fotói, videó is. Aktív a program Facebook csoportja is.

Szóljon hozzá!