ZETApress

hírportál

Helyreállt a rend

A katasztrofális hóhelyzet mára megoldódott, reggel rendben elindultak a fővárosi buszok, villamosok. Sajnos tegnap nem így történt: a hétfőn hajnalban leesett sok-sok hó miatt az utak letakarítása késett, a váltók lefagytak, így a villamosok és buszok sokáig vesztegeltek a nyílt pályán.

Tarlós István főpolgármester gyorsan intézkedett. Éjfélig ingyenessé tette a tömegközlekedést azért, hogy az autósok otthon hagyják járműveiket. Sajnos erről az ellenőröket és az utasokat csak később értesítették, így történt egy pótdíjazás is, de ezt visszatérítik majd az utasnak. (Más kérdés, hogy ő sem tudott az ingyenességről, szándékosan bliccelt!) Később az ellenőröket és a hozzájuk beosztott közterület-felügyelőket utastájékoztatásra állították át.

Hogyan gazdálkodják majd ki az ingyenesség miatti bevételkiesést? ? kérdezték többen is Vitézy Dávidot, a BKK vezérigazgatóját az új Alstom Metropolis kelenföldi tesztelésén, pedig ha jól belegondolunk, olyan nagy kiesés nem volt. Az autózás helyett tömegközlekedést választók ugyanis jó útviszonyok esetén nem szálltak volna BMV-re (busz-metró-villamosra), így ők amúgy sem vettek volna jegyet. A fővárosiak zöme bérlettulajdonos, így az ingyenesség náluk sem kiesés, a vidékiek viszont megvették a jegyet, mert nem értesültek útközben a hirtelen jött ingyenességről. Lehetne persze a bérletek érvényességét egy nappal meghosszabbítani ? erre is volt már példa a BKV-sztrájk idején ?, de ne legyünk telhetetlenek!

S mi volt a helyzet az agglomerációból Volánbuszon, vonaton, vagy HÉV-en érkezőkkel? ? Erről tegnap senki sem beszélt. Nekik vajon a teljes vonalra, vagy csak a közigazgatási határig adtak-e jegyet, s hazautazáskor honnan kellett jegyet venniük? A Volánbusz és a MÁV végállomásain jegykiadó automaták vannak. Átállította-e ezeket valaki, hogy csak a főváros határán kívüli területekre számlázzanak?

A leállított autók után parkolási díjat kell fizetni, s ennek elengedéséről nem intézkedett a főpolgármester. Persze ezt nem is tehette volna meg, hiszen a parkolókat a kerületek üzemeltetik, a parkolási díjak is hozzájuk folynak be. Rogán Antal V. kerületi polgármester tegnapra ingyenességet rendelt el Belváros-Lipótvárosban, s a parkolóőröket és a melléjük rendelt közterület-felügyelőket hóeltakarító munkára vezényelte. Maga járt elő jó példával: tevékenyen beszállt a hóhányásba. Persze ? mint 3 éve megírtuk ? a behavazott autókat amúgy sem lehetne pótdíjazni, mert a parkolójegy hiányát nem lehet ilyenkor hitelt érdemlően bizonyítani. S mivel a parkolótársaságok nem csak pénzbehajtók, hanem feladataik is vannak, a hóeltakarítás alapvető kötelességük!

Szóljon hozzá!