ZETApress

hírportál

BÚÉK 2013!

Elmúlt a karácsony, véget értek az ünnepek. Ma éjfélkor az óévnek is búcsút intünk: durran majd a pezsgő, robbannak a petárdák, melyeket csak ma este 6-tól holnap reggel 6-ig használhatunk. Remélhetőleg nem sérül meg senki, s a rosszul bezárt kutyák sem fognak világgá szaladni! 2013: A jövő legendáriumával minden kedves olvasónknak Boldog Új Évet Kívánunk!

Szilveszterkor mindig visszagondolunk a mögöttünk hagyott évre, s megfogadjuk, hogy mindent jobban csinálunk. Reméljük, hogy a sok rossz helyett csupa jó nap virrad ránk. Az általános- és középiskolások csütörtökön folytatják a tanulást, javíthatnak jegyeiken a félévi értesítő előtt. Az egyetemeken vizsgaidőszak van, de nem mindenki vizsgázhat a héten. Szegeden gazdasági megfontolásból szénszünetet tartanak, de ez sem szeretnék tétlenül tölteni.

Nemsztrájk az SZTE-n

Szabad Egyetem a szénszünetben ? tandíj és (ön)költségtérítés nélkül. 2013. január 4-én, pénteken 9:30-tól Szabad Egyetemet tartanak a Szent Györgyi Albert Agorában, ahol a szervezők és előadók a nemsztrájk módszerével kívánnak tiltakozni a felsőoktatásban kialakult helyzet ellen. A nyitott rendezvényre hallgatót és oktatót, középiskolást és szülőt, valamint minden érdeklődőt várnak. Rendezvényükkel Szeged, a város és minden lakója számára értéket kívánnak létrehozni.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) oktatói a nemsztrájk módszerével kívánják jelezni, hogy az utcai politizálás mellett egyéb eszközökkel is rendelkeznek, elsősorban a tudomány, a szabad gondolat eszközével. Mert a tandíj nem tandíj ? hanem költségtérítés; a forráskivonás nem forráskivonás ? hanem átstrukturálás; a sztrájk nem sztrájk ? hanem nemsztrájk. Szerezzük vissza a szavainkat, hogy azt jelentsék, amit! ? kérik az Oktatói, a Hallgatói és a Szülői Hálózatok, a MiértHallgatók csapata, a Hálózat a Tanszabadságért és a Humán Platform, az Oktatói Hálózat Szegedi Bölcsésztagozata, valamint a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének szegedi tagjai, akik ?nemsztrájkkal? kívánnak tiltakozni a felsőoktatásban kialakult helyzet ellen.

A Szabad Egyetemre 34 előadó (a Szegedi Tudományegyetem mellett fővárosi felsőoktatási intézmények oktatói) jelentkezett. Az előadássorozat három szekcióban zajlik: a köz- és felsőoktatás aktuális kérdéseiről, társadalmi hasznosságáról, finanszírozási lehetőségeiről, modelljeiről; a hatalom fogalmairól a filozófiában, a művészetekben (és napjainkban); a kultúráról, művészetről, tudományról. Mivel a Szegedi Tudományegyetem épületei a szénszünetben zárva tartanak, ezért a rendezvényt a Kálvária sugárúti Szent-Györgyi Albert Agorában tartják. Mindenkit ? jogászt és közgazdát, bölcsészt és természettudóst, közszolgát és kommunikátort, mérnököt és agrárszakembert, orvost és informatikust, hallgatót és oktatót, középiskolást és szülőt ? tandíj és (ön)költségtérítés nélkül várnak. Továbbiak információk az esemény Facebook-oldalán olvashatók.

Szóljon hozzá!