ZETApress

hírportál

Kitüntették a Világ Igazait

Őexc. Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete és Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere adta át délután a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet Világ Igaza-kitüntetéseit és Magyarország Bátorságért-érdemjeleit a Belügyminisztériumban.

A tizenegy posztumusz elismerésből nyolcat családtagok vették át, kettőnek nincs élő rokona, díjukat a Jad Vasem Intézetben őrzik majd, egy kitüntetést pedig később vesz át a hozzátartozó. Az eseményen megjelent Boross Péter és Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Fónagy János közlekedési és L. Simon László kulturális államtitkár, Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (MAZSIHISZ) ügyvezető igazgatója, Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ elnöke, Bíró László katolikus püspök, Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház zsinatának világi elnöke, Kalota József ortodox érseki vikárius, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke és a diplomáciai testület több képviselője is.

Péterek eljöttek, Viktor távol maradt

Ex-kormányfőink eljöttek, a jelenlegi viszont nem: Orbán Viktor más irányú elfoglaltságára hivatkozva nem tudott megjelenni, maga helyett levelet küldött, melyet a nagykövet úr olvasott fel. Ebben úgy fogalmazott: a meggyilkoltak halálával súlyos veszteség érte nemzetünket. Mindannyiunk számára a büszkeség forrása azon emberek tette, akik életet mentettek. Kormányom a jövőben is együttműködik Izrael állammal ebben a fontos kérdésben, valamint továbbra is mélyen elkötelezettek maradunk amellett, hogy a holokauszt emlékének kiemelt helyet biztosítsunk politikai napirendünkben ? írta miniszterelnökünk.

Az izraeli és a magyar Himnuszok után belügyminiszterünk arról beszélt, hogy keményen fel kell lépni minden olyan törekvéssel szemben, amely veszélyezteti a demokratikus társadalmat, az emberi és szabadságjogok érvényesülését. Gátat kell vetni a szélsőséges és kirekesztő megnyilvánulásoknak, ezek ugyanis ma is veszélyt jelentenek. A gyűlölködés, az antiszemitizmus, a rasszizmus mindig mérgező és elfogadhatatlan, ha ezt elismerjük és eszerint cselekszünk, akkor van esélyünk, akkor megtaláljuk azokat a közös erkölcsi alapokat, amelyekre életünket, országunkat és jövőnket építhetjük.

A szónokok sorában a nagykövet következett, aki kiemelte: a közömbösség volt a legfőbb oka annak, hogy a Soá megtörténhetett, ? az emberiség (…) a legrosszabb arcát mutatta. Ez az erkölcsi összeomlás, a cserbenhagyás és az árulás, az elkövetők, az együttműködők és a közömbösek világa volt. Akik életük kockáztatására is készek voltak, hogy megmentsék az üldözötteket a náciktól és a kollaboránsoktól, azok kaphatják meg ?körültekintő megfontolás után? az 1953-ban alapított jeruzsálemi Jad Vasem Intézettől a Világ Igaza címet, melyet eddig 24 ezer 355-en kaptak meg, köztük 791 magyar ? emlékeztetett a nagykövet, aki szerint a médiának nagy felelőssége van abban, hogy ezek a témák a nyilvános vita részévé váljanak, és megerősítsék a magyar társadalom demokratikus értékeit. A gyűlöletbeszéd és a véleménynyilvánítás szabadsága közötti határokat világosan fel kell ismerni!

Hegyi Barbara és Kulka János színművészek olvasták fel ezután névsor szerint a Laudációkat, majd a kitüntetések átadása következett. Utána Krommer Mihály, Krommer Károlynak, az egyik kitüntetettnek a fia szólt a többiek nevében. Úgy fogalmazott, hogy vallása és hovatartozása miatt nem szabad senkit üldözni, a zsidó és a keresztény vallás egyaránt azt várja el híveitől, hogy szeresd felebarátodat, mint önmagadat! Szavait közös fotózás, majd ünnepi koccintás követte.

Szóljon hozzá!