ZETApress

hírportál

Elmosták a korrupciót

Fiatalokkal és vízi-csatával a korrupció ellen. A Transparency International Magyarország (TIM) és a Sziget közösen mosta el a korrupciót ma délben a belvárosi Szabadság téren.

A TIM és a Sziget Szervezőiroda új együttműködésre lépett annak érdekében, hogy közösen hívják fel a fiatalok figyelmét a korrupcióellenes harc fontosságára. A szemléletformáló rendezvények célja, hogy az ifjúság ráébredjen arra, a becsületes, korrupciómentes élet fontos, ezért pedig tenni kell. A TIM idén először jelenik meg a Sziget Szervezőiroda fesztiváljain azzal a céllal, hogy izgalmas vízi-csatákkal hívja fel a fiatalok figyelmét a problémára és tudatosítsa bennük, mennyire fontos az ő szerepük a korrupció megelőzésében. A víz amellett, hogy kiváló hűsítő a fesztiválokon, a leghatékonyabb eszköz az üzenet népszerűsítésre: ideje felébredni!

A korrupcióellenes küzdelem akkor lehet igazán sikeres, ha a társadalom minden tagjához szól, ezért a Transparency International Magyarország és a Sziget Szervezőiroda úgy döntött közösen emelik fel hangjukat azért, hogy a lehető legtöbb fiatalhoz jusson el az üzenet. A két szervezet partnerségének első lépéseként, a TIM a jövőheti Heineken Balaton Soundon és az augusztusi Szigeten szervez vízi-csatákat az oda látogatóknak, akik többek között egy kvízjátékban mérhetik le, mennyire tájékozottak a témában.

Továbbá a helyszínen csatlakozhatnak a Transparency International BÁZIS nevű új közösséghez. A BÁZIS azzal a céllal jött létre, hogy egy közösségbe tömörítse azokat az embereket, akik fontosnak érzik a korrupció elleni küzdelmet és aktívan tennének ellene. Ide bárki csatlakozhat, aki egyetért a becsületesség, az átláthatóság értékeivel és nem akarja tétlenül nézni a visszaéléseket, a korrupciós cselekményeket.

A Sziget célja az együttműködéssel, hogy felhívja a fesztiválozó közönség figyelmét, hogy a korrupció milyen veszélyt jelent a társadalom biztonságára és megerősítse a fiatalokat abban, hogy az átláthatóbb civil társadalom és korrupciómentes közélet megteremtése és megtartása közös felelősségünk ? fogalmazott Gerendai Károly, a Sziget ügyvezető igazgatója. A két szervezet egyaránt arra szeretné ösztönözni a fiatalokat, hogy merjenek tenni a korrupció ellen, tegyenek közérdekű bejelentést, ha korrupciós esettel találják szembe magukat. Fontos a fiatalokat megtanítani arra, hogyan éljenek jogaikkal, mit tehetnek akkor, ha valaki kenőpénz fizetésére kötelezi őket.

Szeretnénk, ha a Sziget Szervezőiroda rendezvényeit követően azok a fiatalok, akik találkoztak a Transparency International programjaival, úgy folytassák a munkát, iskolát hogy ez a korrupcióellenes gondolat megfertőzte őket és a jövőben készek jelenteni a korrupciós eseteket ? fogalmazott Alexa Noémi, a TIM ügyvezető igazgatója, a vízi-csatával egybekötött sajtótájékoztatón a Szabadság téren. A Sziget és a TIM a nyári rendezvények után további együttműködés keretében más programokat is szervez, hogy közös erővel szólítsák fel a fiatalokat a korrupció elleni küzdelemre.

Szóljon hozzá!