ZETApress

hírportál

Lezárult a vizsgálat, ne felejtse el!

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető Szilvásy György miniszter által elrendelt, az augusztus 20-i természeti katasztrófával foglalkozó vizsgálat lezárult. A tények tisztázása után még folynak a személyi felelősség megállapítására vonatkozó eljárások, jelentette be a miniszter keddi sajtótájékoztatóján. Erről mi is beszámoltunk a hét közepén.

A kancelláriaminiszter állásfoglalásának megfelelően Persányi Miklós szakminiszter további vizsgálatot kezdeményezett Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetője ellen annak megállapítására, hogy mindent megtett-e azért, hogy működjenek a szükséges információs rendszerek és csatornák. Lamperth Mónika szakminiszter is vizsgálatot kezdeményezett annak megállapítására, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, Tatár Attila, valamint helyettese, Muhoray Árpád mindent megtettek-e a zökkenőmentes működés érdekében, adta tudtunkra a Kormányszóvivői Iroda.

Jól jött a puffer kapacitás

A múlt vasárnapi tragédiában 13 telepített eset kocsi működött közre a helyszínen. Melléjük rendelték oda a további roham és eset kocsikat, valamint a még meglévő szállítókocsikat. Mint Győri Pál, a mentők szóvivője elmondta, jól jött ez a meglévő puffer kapacitás a rendkívüli helyzetre. Véleménye szerint a szállítás leválasztásakor olyan szerződést kell majd kötniük az erre szakosodott magáncégekkel, hogy katasztrófahelyzetben kötelesek legyenek a mentők rendelkezésére bocsátani személyzetüket és járműparkjukat. Teljes mértékben egyetértünk győri úrral, hiszen augusztus 8-án magunk is ezt javasoltuk sorozatunkban.

Szóljon hozzá!