ZETApress

hírportál

Átvágás az Állatkertben

A 140 éves Állatkertben tegnap 140 forint volt a beugró. Jöttek is szépszámmal a kicsik és a nagyok. A 72-es trolira már a Nyugatinál is alig lehetett felférni. A pénztárak előtt több tízméteres sor kígyózott, a vége a Gundel Étteremnél kezdődött. Több kaput is kinyitottak, mégis nehézkes volt a bejutás. Mindenki friss élményekre várt.

Demszky Gábor féltizenkettőre érkezett. Beszélt a születésnapon a közelmúltról, de a kezdetekre is visszaemlékezett. Méltatta Persányi Miklóst, az előző igazgatót, aki most miniszterként, párt- és képviselőtársaként állt mellette a dobogón. Kijutott a dicséretből az utódnak, Bogsch Ilma igazgató asszonynak is, aki elődjéhez hasonlóan nem csak az állatok tartási körülményein javított sokat, hanem a látogatók kiszolgálásán is.

Az ünnepi beszédek utáni a főpolgármester megkongatta a harangot. Nem vészharang volt, mégsem zengett tisztán. Ezt a miniszterrel közös szalagátvágása követte, megnyitva ezzel újfent a 140 esztendős műemléket. A főbejárattól aztán mindannyian a Parasztudvarba indultunk, hogy a kert legújabb lakóját, a műanyag tehenet megcsodálhassuk. Reméltük, hogy ezt a köztériektől eltérően nem fogják a vandálok tönkretenni. Közben arról is elbeszélgettünk, hogy ki a nagyobb marha? Az-e, aki tönkreteszi a műalkotást, vagy az a művészi tehénszobor, amelyet tönkretesznek? A kérdésre mindenki egyformán válaszolt.

Tiszta szódavizet a pohárba!

A vendégeket korabeli ruhába öltözött hölgyek-urak kisérték. A menet a Parasztudvar helyett a Japánkertbe fordult. Kinn feküdtek már a büféasztalon a hatalmas perecek, a málnaszörpöket rég nem látott szódásüvegekből hígították. A pezsgőbontás előtt Szivi László, a Magyar Posta vezérigazgatója forgalomba helyezte a születésnapra kibocsátott emlékbélyeget. Utána egy újabb átvágás következett. Az igazgató asszony jó háziasszony módjára vágta át a születésnapi tortát.

Az ünnep előestéjén meghosszabbított nyitva tartás volt. Az este kilencig bejutó vendégek 11 óráig figyelhették meg az állatok éjszakai mozgását. Tegnap már időben bezárták a kapukat, de mégis voltak, akik tovább maradhattak. Fél kilenctől a Magyar Virtuózok Kamarazenekar játszotta neves zeneszerzők mesterműveit. Vezényelt és hegedűn közreműködött Szenthelyi Miklós hegedűművész, a zenekar 1988-as alapítója.

Szóljon hozzá!