ZETApress

hírportál

Közmunka Felsőzsolcán?

Emlékeznek még a tavaly nyári felsőzsolcai árvízre? A Miskolc melletti településen rengetegen hordták a homokzsákokat, segítettek a mentésben. Lehet, hogy legközelebb a fővárosi munkanélküliek fogják megtenni ugyanezt.

S hogy mire alapozom mindezt? A legújabb kormánytervezetre, mely a segélyezési rendszert akarja átalakítani. Az állástalanok ugyanis ezentúl csak akkor kapnak majd juttatást, ha részt vesznek a közmunkaprogramban. Elmennek majd gátakat építeni, dolgoznak majd kórházakban és szociális otthonokban ? ahová most még az egészségügyi képzettségük kevés ? és felépítik a bankok által kilakoltatottak új otthonait. Ezután már a lakhely és a közmunkahely közötti távolság sem fog számítani.

Felsőzsolca Budapesttől vonaton 187 kilométernyire van, s a menetidő sebesvonattal 2 óra és 41 perc, míg Intercityvel 2 óra 11 perc. A jogszabálytervezet szerint akkor kell a dolgozónak ingyenes szállást és étkezést biztosítani, ha az oda-visszaút a hat órát meghaladja, egyébként csak az útiköltségét fizetik. Kérdés csak az, hogy itt ezt hogyan értelmezik? Fizetik-e naponta az Intercity pótjegyet is, hogy az oda-visszaút a hat órába szűken, de beleférjen, vagy alkalmi szállásokat biztosítanak a távolról ? például a fővárosból ? érkezőknek?

Aki nem vállalja el a rábízott feladatot, attól megvonják a támogatást. Mivel az állástalannak is élnie kell valamiből, s a családját is el kell tartania, ezt senki sem fogja kockáztatni. Inkább elvállal bármit is, csak pénzt keressen. Már csak attól félek, hogy ezentúl minden új beruházást közmunkával, éhbérért fognak megoldani. A beígért egymillió új munkahely mind ilyen lesz, s még számos régit is megszüntetnek, hogy ezzel még több munkanélküli, s belőlük egyre több közmunkás legyen. Újra indulnak majd a rendszerváltoztatás előtti fekete vonatok, melyeken nemcsak hétvégeken, hanem naponta fognak 1-2 órát oda- és visszautazni a közmunkások sokszor 100-100 kilométereket is. Kérdés, hogy tavaly a fülkeforradalmárok vajon erre szavaztak-e?

Szóljon hozzá!