ZETApress

hírportál

Túlélőmaszk paneltűzben

Hogyan éljük túl a füstmérgezést? ? címmel tűzvédelmi maszkbemutatót tartott a termék kizárólagos hazai forgalmazója, a SUNWO Zrt. a Budapest Danubius Helia Hotelben. Olyan egyéni védőeszközt láttunk, amely mintegy 40 percig nyújt védelmet a keletkező gázok és a füst ellen.

A maszk tűz-, és hő-védelemmel ellátott burkolattal rendelkezik. Ez a fajta légzőkészülék nélkülözhetetlen, ha a környezetünkben tűzeset, vagy erős füstképződés történik. Hazánkban évente több mint húszezer tűzeset fordul elő, melyekben átlagosan 100-150 ember veszíti életét. Ezeknek a tűzhaláloknak mintegy 50%-át a füstmérgezés okozza!

Elég visszagondolnunk a 2009-es miskolci paneltűzre, ahol hárman életüket vesztették füstmérgezésben. A világ fejlett országaiban, a magas középületekben, hotelekben, szolgáltató helyeken megtalálhatóak azok az egyéni védelmi eszközök, amelyek tűz esetén segíthetnek. Kormányépületek, szállodák, irodaházak, áruházak, eladó helyiségek, elektromos művek, metrók, posták, nyilvános és zárt szórakozóhelyek, pincehelyiségek vagy panellakások számára, olajfinomítókban és vegyi üzemekben, továbbá erdőtüzek esetén ajánlott ez az egyszerűen kezelhető és könnyen elhelyezhető készülék.

A tájékoztatón jelen volt és Steiner József után előadást tartott Balikó Károly tűzvizsgálati szakértő a menekülés akadályairól és módjairól és a füstképződés veszélyeiről. Megjelent a miskolci paneltűz két túlélője, Lázár Géza és Kovács Károly is, akik drámai pillanatokat idéztek fel. A 6. emeleti lakásból feltörő lángokat a nyári hőségben nem észlelték, a füst pillanatok alatt elárasztotta az egész lépcsőházat. A lift leállt, nem volt áram, így a vaksötétben remény sem volt a menekülésre. Ha lett volna még 40 percük a tűzoltók megérkezéséig, talán a három áldozat túlélte volna a tragédiát.

A maszk használatát megkoreografált jelenettel mutatták be a szervezők. Főbb műszaki jellemzői: A Type40 típusjelzésű készülék mintegy 40 percig alkalmas a gázok és füst megtisztítására. Tűz- és hő-védelemmel ellátott burkolattal rendelkezik. Méreteiből adódóan 100%-os illeszkedést 14 év felett garantál a maszk! Általános védelmet nyújt: szénmonoxid (CO), hidrogén-cianid (HCN), mérgező füst és köd ellen. A köd áteresztő tényező kisebb, mint 5%, a belégzési ellenállás kisebb, mint 800 pa, kilégzési ellenállás kisebb, mint 300 pa.

A tájékoztató résztvevőit ajándékkal várták: az elsők között valamennyien kaptunk egyet a tűzvédelmi maszkból. Használatát be is mutatták nekünk. A maszkok egyszer használatosak, célszerű őket jól látható és elérhető helyen tárolni. Három évre adnak rá garanciát, utána a forgalmazók mindenkinek kicserélik. A gyors és hatékony menekülés érdekében ajánlatos a rendszeres gyakorlás, melyhez egy-egy gyakorló maszkot ajánlanak a panelházak és irodaházak közösségeinek.

Lépcsőházból füstelvezető kürtő

A panelprogram a ?70-es évek elején indult, s nekem is van személyes emlékem egy akkori paneltűzről. A Füredi úti lakótelepen néhányan füstmérgezésben meghaltak. Akkor épült az Újpalotai lakótelep, ahol jómagam a 43-as ÁÉV Lakatos részlegénél dolgoztam. Feladatként kaptuk, hogy a tízemeletes panelházak lépcsőházi füstmentesítését kidolgozzuk. 2007. július 18-án már írtam erről, s ma délelőtt felelevenítettem a sajtótájékoztatón.

Minden lépcsőház legfelső szintjén volt egy-egy ablak, melyet viszont állandóan zárva tartottak. Ellenkező esetben huzatos lett volna a ház, s télen hidegek a lakások. Azt kellett megoldanunk, hogy tűz esetén a tetőablakokat bármelyik szintről azonnal nyitni lehessen. Ezt úgy tettük, hogy a nyílászárókat mindenütt bukóablakokká alakítottuk, melyet egy földszintig futó dróthuzallal lehetett minden szintről kinyitni. Minden ablakra egy-egy súlyt szereltünk a biztos kinyíláshoz, az ablakok nyílásirányába pedig acéltüskéket tettünk. Ezek törték ki aztán az üveget, így a füst a kéménnyé vált lépcsőház tetején akadálytalanul távozhatott. A szerkezet 2007 nyarán működött még Újpalotán.

Szóljon hozzá!