ZETApress

hírportál

A Tudomány Világfóruma Budapesten

Holnap délelőtt minden korábbinál nagyobb érdeklődés mellett kezdődik a World Science Forum ? melyet Interneten is követhetünk ?, s melyet az idén immár harmadik alkalommal szervezi meg az MTA az UNESCO-val, a Tudomány Nemzetközi Tanácsával (ICSU) és az Európai Unióval karöltve, tudtuk meg az Akadémiai klubbeli sajtó-reggelin.

Az idei találkozó jelmondata Befektetés a tudásba, befektetés a jövőbe ? Investing in Knowledge: Investing in the Future ?, mely a tudás erőforrásainak fontosságát hangsúlyozza a gazdaság és társadalom jövője számára. Az évek során egyre szélesebb nemzetközi visszhangot kiváltó eseményre idén több mint hatvan ország tudósai, döntéshozói vesznek részt. A szervezők az eseményre a laikusoktól a tudomány művelőin keresztül a politikai döntéshozókig három-négyszáz résztvevő vendég látogatását várják, akik a három nap alatt a plenáris- és szekcióülésekkel együtt közel hatvan előadásból válogathatnak majd.

A tudomány társadalmi szerepének és felelősség vállalásának háttérbe szorult helyzete sürgető változást igényel. A konferencia nem titkolt szándéka, hogy a kellő figyelemmel elősegítse a tudomány megbecsülését és odafigyelését, ezáltal pozícionálva annak társadalmi helyzetét, hiszen csak így válhat az emberiség jövőképének egyik legszervesebb részévé. A Világfórum jelentős eseménynek tekinthető abból a szempontból is, hogy lehetőséget nyújt az eszmecserére döntéshozó politikusok és a tudomány világának szereplői között. Csak ezen feltételek tükrében képzelhető el, hogy anyagilag is megfelelő támogatást kapjon.

Több ?híd-jellegű? téma is kiemelést érdemel a konferencián. A szekciók egyike (Science and Innovation as a Global Enterprise) a leggazdagabb országok tudománytámogatási elképzelésével, stratégiáival és filozófiájával foglalkozik. Ennek az élén a AAAS (American Association for the Advancement of Science) vezetője, Alan I. Leshner lesz, ahol a világ leggazdagabb országainak tudománytámogatási szervei, ezek vezetői vesznek részt. Így például Arden L. Bement, az amerikai National Science Foundation elnöke, mely a világ legnagyobb tudománytámogatási szerve, Alan Bernstein, a kanadai ?Institutes of Health Research? elnöke, Peter Nijkamp, a holland kutatás-fejlesztési alap (NFWO) elnöke, Roland Schenkel, az Európai Unió Egyesített Kutatási Központjának főigazgatója és Ichiro Kanazawa, a japán ?Science Council? elnöke. Jelen lesznek tehát a világ tudomány támogatását számban kifejezve a messze ötven százalékát adó szervezeteinek elnökei, ami tükrözi, hogy a tudományos világ támogatói mennyire figyelemmel kísérik a konferenciát.

Egy másik szekció, amely a Kínai Tudományos Akadémia vezetése szervez, a gyorsan fejlődő országok tudománypolitikai kérdéseivel foglalkozik. A szekcióban többek között Kína, Szingapúr, Malajzia, Törökország és India mértékadó tudósai és tudománypolitikusai elemzik a gyors gazdasági fejlődéssel párhuzamosan egyre nagyobb teret nyerő tudománytámogatási stratégiákat.

Az idei Világfórum nyitónapján, csütörtökön, a 9 órakor kezdődő plenáris szekción mond beszédet Sólyom László köztársasági elnök. Ezt követően több európai államfő tárgyal a fenntartható fejlődés lehetőségeiről. A környezetvédelem itt nem úgy jelenik meg, mint egy környezetvédelmi konferencia fő témája, hanem mint a tudomány és a társadalom közötti kapcsolatnak az egyik elidegeníthetetlen és egyre fontosabbá váló eleme. A tudomány már nagyon régen felismerte, hogy csak úgy lehet előrébb lépni a fejlődésben, hogyha ezt az élő és élettelen környezetünkkel barátságban és azzal egyezésben, nem pedig az ellen műveljük. A téma fontosságát jelzi az is, hogy ennyire szerves eleme lett az idei Világfórumnak.

A tanácskozás résztvevője lesz Karolos Papoulias ? a Görög Köztársaság elnöke, Stjepan Mesic ? a Horvát Köztársaság elnöke, Horst Köhler ? a Német Szövetségi Köztársaság elnöke és Heinz Fischer ? az Osztrák Köztársaság elnöke. Megnevezésük egyúttal a biztonsági kockázatot is növeli.

Egy másik, az UNESCO által szervezett kerekasztal-beszélgetésben azok a fejlődő országokat képviselő miniszterek lesznek jelen, akik most kezdik komolyan venni a tudomány támogatását, és szeretnének tanulni abból, hogy a gazdag országok ezt miképpen művelik. Pénteken jelentik be az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjának vezetői egy új nemzetközi szervezet, az ?International Panel for Sustainable Resource Management?, megalakulását.

A szombati parlamenti zárónapon Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mond beszédet. A vendégeket üdvözli Szili Katalin házelnök asszony és Werner Arber Nobel-díjas, a Steering Committee társelnöke. Az utolsó nap plenáris előadói közül ki kell emelni Koichiro Matsuura-t, az UNESCO elnökét, aki ebből az alkalomból, a Tudomány Világnapján fontos bejelentést tesz a következő, 2009-es budapesti Fórumot illetően. 2009-ben lesz 10 éve, hogy 1999-ben az UNESCO és az ICSU a magyar kormány meghívására Budapesten rendezte a tudomány első világkonferenciáját. A Fórum címe ?Tíz év múltán? lesz, amely az 1999-es világrendezvény eredményeinek számbavétele mellett a következő évtizedek lehetőségeit, feladatait kívánja megfogalmazni.

A program további érdekességei

Plenáris előadás keretében ad tájékoztatást eredményeiről több globális fórum, közöttük az OECD, a Világbank hasonló rendezvényei, sőt várhatóan a Davosi Világgazdasági Fórum képviselője is. Újra megrendezik a programhoz hagyományosan kapcsolódó izraeli-palesztin tudóstalálkozót, és a nemzeti parlamentek tudománnyal foglakozó képviselőinek értekezletét. Az UNEP (United Nations Environment Programme) a WSF keretei között indítja útjára új testületét, ?International Panel for the Sustainable Use of Natural Resources? néven.

Kiemelkedő nevek az előadók köréből

Kati MARTON Chair, International Women’s Health Coalition; Director, Committee to Protect Journalist, Julia MARTON-LEFEVRE Director-General, World Conservation Union (IUCN), Goverdhan MEHTA President of ICSU, Sir George RADDA University of Oxford; Chairman of the Singapore Bioimaging Consortium, Roland SCHENKEL Director General, Joint Research Center, EU, Walter ERDELEN Assistant Director-General for Natural Sciences, UNESCO, EL HASSAN BIN TALAL Jordániai herceg, a Római Klub elnöke, Werner ARBER Nobel Laureate, Meetings of Nobel Laureates in Lindau; Co-Chair, Steering Committee, WSF.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Elnökök a tudósok között

Szóljon hozzá!