ZETApress

hírportál

Gál együttműködik a kerületekkel

Gál József Zoltán államtitkár, az augusztus 20-ai ünnepségsorozat biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs irányítója csütörtökön személyesen tájékoztatja a nemzeti ünnep központi rendezvényeiben érintett budapesti kerületek polgármestereit az ünnepséghez kapcsolódó biztonsági intézkedésekről, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

A csütörtöki találkozón a polgármesterek tájékoztatást kapnak az operatív törzs intézkedéseiről és megismerhetik a biztonsági terveket. Gál J. Z. ma telefonon beszélt Lázár Jánossal, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának Fideszes elnökével, akit szintén meghívott a tájékoztatóra. Az államtitkár arra kéri a parlamenti pártok felelős politikusait, hogy az augusztus 20-ai ünnepségsorozat méltóságát és biztonságos lebonyolítását ne tegyék politikai viták tárgyává.

Nyilvánosságra kerültek a kért szerződések

A GKM engedett Cser-Palkovics András Fideszes szóvivő-helyettes kérésének, és nyilvánosságra hozta az ötmillió forint alatti szerződéseit. Nem csak a politikus, de bárki hozzáférhet a dokumentumhoz honlapjukon.

Reakció Cser-Palkovics András korábbi sajtótájékoztatójára

A radikális parlamenti ellenzék ismét olyan támadást indít, ami miatt nem a kormánynak, hanem a Fidesznek van szégyenkeznivalója. Az Orbán-kormány gyakorlatával ellentétben ugyanis ma bárki által megtekinthetőek azok a szerződések, amelyek az állami pénzek felhasználásra vonatkoznak, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

A kormány, valamint a Miniszterelnöki Hivatal tevékenységéhez a polgárok tájékoztatása szorosan hozzátartozik. A kormányzati intézkedésekről kötelessége informálni a polgárokat, és ezt a kötelességet megfelelő szakmai színvonalon, csakis magasan képzett, gyakorlott szakemberek bevonásával lehet teljesíteni.

A MEH éppen a kormányzat tájékoztatási kötelezettségének tesz eleget akkor, amikor a kommunikációs feladatok magas színtű ellátására képes személyeket és vállalkozásokat bíz meg. Erre csak abban az esetben kerül sor, ha a feladat ellátása olcsóbb és hatékonyabb ebben a formában. A megbízottak kiválasztása mindig szigorúan szakmai tapasztalatuk és az általuk végzett munka minősége alapján történik.

A kormány minden korábbinál tisztább és átlátható helyzetet teremtett, mert nincs takargatnivalója: a szocialista-szabad demokrata kormánynak köszönhető, hogy ma már bárki által megtekinthetőek azok a szerződések, amelyek az állami pénzek felhasználására vonatkoznak. Az üvegzsebről szóló törvény értelmében a tárcák öt millió forint feletti szerződései az interneten szabadon megtekinthetőek, de az ennél kisebb értékű szerződések is hozzáférhetők.

Nem így volt ez a Fidesz-kormány idején, amikor Orbán Viktor hivatala egy év alatt annyit költött el kommunikációs célokra, mint a MEH 2002. és 2006. között összesen. Éppen ezért a Fidesz állítása és követelése a kormányzati megbízásokkal kapcsolatban jogi, szakmai és gazdaságossági szempontból egyformán alaptalan, fejeződik be a közlemény.

Szóljon hozzá!