ZETApress

hírportál

Nem kell még az új!

Az ügyészség erősítése szükséges ? mondta el Navrasics Tibor miniszterelnök-helyettes A korrupció ellen című konferencián, ahol a köztársasági elnök mellett államtitkár, polgármester, jogászprofesszorok, vállalti vezetők is előadást tartottak. Témája az államfő által létrehozott grémium Szárny és teher című könyvének megvitatása volt.

Megnyitójában Sólyom László elmondta olyan szimbolikus erejű törvényalkotással fogott munkához az új kabinet, amely bizakodással tölti el, hogy sikeresen veszi fel a küzdelmet a korrupció visszaszorítása elleni küzdelemben. Fodor István a korrupció fejezet kidolgozója elmondta, hogy véleménye szerint csak akkor lehet sikeres a ?harc?, ha a kormányban megvan a kellő elszántság.

A konferencia legnagyobb érdeklődéssel várt előadása a közigazgatás vasembere a miniszterelnök-helyettes NavrasicsTibor felszólalása volt. Aki a mennyiség helyett a minőségre helyezte a hangsúlyt, álláspontja szerint az emberek, még ha maguk nem is korruptak azt hiszik, hogy a mindennapi létezéshez szükség van a korrupcióra. Bár hazánkban a korrupció átlaga azonos a mediterrán térség átlagával, ami megítélés illeti rosszul állunk. Nem vagyok biztos benne, hogy új intézményekre van szükség mondotta.

Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettese szerint fontos lenne, ha a korrupciós esetek büntetési tételeit jelentősen felemelnék, ugyanis csak komoly szankciók rettentik el a polgárokat az efféle visszaélések elkövetésétől. Bogsch Erik, a Richter Gedeon Zrt. vezérigazgatója szerint fontos lenne minden vállalatnál egy etikai kódex létrehozása, amit mindenki betartana. Cégüknél szétválasztották az elnök-vezérigazgatói munkakört, ezzel is növelve az ellenőrzési lehetőségeket.

Gellér Balázs tanszékvezető egyházi példákkal mutatta be a korrupció alapkérdéseit. Véleménye szerint a bűntető jogszabályokban 2002 óta bekövetkezet változások hagynak kívánnivalót maguk után. Gimesi György, Gödöllő polgármestere konkrét korrupciós példákat mondott városukból. A busz sofőrök és a lakosság összejátszása vizsgálatuk alapján több tízmillió forinttal károsította meg az önkormányzatot, amely a helyi közlekedés gazdája.

Miniszterelnök-helyettes Úr! Eva Joly asszonyt, a Szárny és teher szerkesztőbizottságának elnökét arról kérdeztem, hogy az EU-ban célszerű lenne-e egy korrupció ellenes bíróság létrehozása. Ő azt mondta, hogy inkább egy ügyészségit kellene létrehozni. Mi erről az Ön véleménye? ? kérdezte Szarvas István a tanácskozás szünetében megtartott sajtótájékoztatón.

Én a magyar viszonyokra válaszolok. A korrupció ellenes harcba meg kell erősíteni az ügyészségeket. Nem vagyok biztos, hogy új intézményekre szükség van, amíg nem mertjük ki minden jelenleg adott lehetőségünket. Ha ez nem sikerül, akkor lehet és kell új szervezeteken gondolkodni! ? válaszolta Navrasics Tibor.

Szóljon hozzá!