ZETApress

hírportál

Kúriai könyvbemutató

Zinner Tibor: Gyorstalpaló, elvtársaknak. A bírói és ügyészi akadémia, 1949-1954 című 768 oldalas kötetét mutatták be ma 13:30-tól a Markó utcai Kúria Dísztermében Fodor Endre NEB-sajtófőnök moderálásával. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Köszöntőt dr. Lajtár István, a legfőbb ügyész helyettese és Földváryné dr. Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, zárszót pedig dr. Varga Zsolt András, a Kúria elnöke mondott. A NEB a hamvazószerdai Valentin-napon ünnepelte 10 éves fennállását, melyről idekattintva olvashatunk. A kötetet dr. Darák Péter kúriai tanácselnök és Bódiné dr. Beliznai Kinga, az ELTE ÁJK Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszékének tanszékvezetője mutatta be, majd szerzője is megosztotta velünk gondolatait.

A kötet a Rákosi-korszak káderhiányát orvosolni hivatott alig egyéves jogi gyorstalpaló történetét tárgyalja előzményeivel és következményeivel. A tanfolyamra hat elemit vagy nyolc általánost végzett személyek nyerhettek felvételt, szigorú osztályszempontok alapján. A Büntetőbírói és Ügyészi – 1950-től Bírói és Államügyészi – Akadémia négy évfolyamot bocsátott útjára 1949 és 1954 között. A tanfolyam létezése jelentéktelen epizódnak is tűnhetne akár, következményei azonban nem feledhetők.

Az akadémistákat a korábban a jogakadémiákon, egyetemeken sikerrel diplomázott, a politikai akarnokok által 1945 után módszeresen megtizedelt jogásznemzedék pótlására szemelték ki. A felelős tisztségekbe állítottak a hatalmat kisajátító MDP, majd MSZMP hűséges katonáiként közreműködtek abban, hogy a politika szolgálóleányává süllyesztett büntető igazságszolgáltatás rendszerében a hatályos jogszabályok helyett a párthatározatokban foglaltak jutottak érvényre, ami elképzelhetetlen mélységbe taszította a bírói függetlenséget.

A kötetben, mintegy a szereplőgárdát felvonultatva, nyolcszáz hosszabb-rövidebb életút is olvasható. A megalázott, tönkretett, hivatásuktól megfosztott valódi jogászok, valamint a helyüket méltatlanul elfoglaló, a diktatúrával kollaboráló utódaik mellett a szerző bemutatja a döntéshozókat is: a korabeli politikai élet szereplőit, pártfunkcionáriusokat, államvédelmi tiszteket, de nem feledkezik meg a konstruált perekben elítéltekről sem – olvasható a hátsó borítólapon.

Szóljon hozzá!