ZETApress

hírportál

Megvegyem, vagy ne vegyem?

Vadászgépekre vártunk ? 4

A számba jöhető repülőgéptípusok között a számunkra felkínált Gripen, Mirage, F18 mellett az F16 is megtalálható. Ez utóbbit a Lockhedd Martin cég állítja elő. Repülőgépgyártás mellett radarrendszerek gyártásával, telepítésével is foglalkoznak. Nekünk is ezeket a termékeiket ajánlották megvételre a minap az Országgyűlés honvédelmi bizottság 2. Számú albizottsága előtti bemutatkozásukon. Részünkre az FPS-117-es radarrendszert kínálták, melyből a világ 14 országába eddig száznál is többet telepítettek, írtuk meg az Új Keletben ’97. februárjában.

A rendszer egyik előnye, hogy NATO-kompatibilis. NATO-ba indulásunkhoz, a védelmi szervezethez való csatlakozásunkhoz ez alapkövetelmény. Nem mindegy ugyanis a szervezet szempontjából, hogy a tagországokat ért támadás esetén – mondjuk egy délről jövő támadáskor – már itt meg lehet-e a saját rendszerünkkel állítani az agresszort, vagy máshonnan kell idetelepíteni a lokátorrendszert. S ha már a telepítésnél tartunk, azt se felejtsük el, hogy ez a rendszer is szállítható. Van ugyan egy toronyba épített stabil változata is, de ez csak annyiban tér el a szállítható változattól, hogy ez utóbbit teherautó-vontatta trailerre szerelik.

A cég által gyártott radarok nemcsak földi telepítésűek, de használják őket az F16-os, az F18-as és a Gripen vadászgépeken is. Építettek megfigyelőrendszert a C-130-as Hercules repülőgépbe is. Ez a rendszer az AWACS-rendszereknek egy kisköltségű, mintegy egyötödű változata. (Az AWACS-ekkel a magyar légtérben a boszniai háború idején találkozhattunk, amint innét végezték a hadban álló felek légterének megfigyelését.) Telepítik a cég lokátorait négy-ötezer méter magasra felengedett ballonokba is, bár az ehhez csatlakozó jelzőkábelek – melyek a földig érnek – veszélyt jelenthetnek az arra járó kisrepülőgépekre is. Ezek a radarok csak katonai, vagy kábítószer-nyomozati tevékenységre alkalmasak, ezért Eximbank-forrásból nem finanszírozhatók.

Az Eximbank csak olyan radarrendszerek beszerzését támogatja, amely egyszerre kettős célnak, a katonainak és polgárinak is egyaránt megfelel. Az FPS-117-es ilyen, így ha ezt választjuk, számíthatunk az amerikaiak támogatására. Azon viszont nem árt gondolkodnunk, megvásároljuk-e most a rendszert, vagy várjunk-e a NATO-tagságig. A NATO ugyanis a legalább hároméves tagországoknak megveheti a kompatíbilis radarrendszert, írtuk meg ’97. elején.

Szóljon hozzá!