ZETApress

hírportál

MAFITUD-találkozás

Újra az EGIS-ben találkozott a Magyar Fiatal Tudósok Társasága. A MAFITUD tegnap délután – négy év kihagyás után -, újra megrendezte országos találkozóját a Keresztúri úti Tudományos és Technológiai Központban.

A MAFITUD-ot 2005-ben alapították az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny jogutódjának, az OTIO-nak a díjazottjai Visegrádon, a rendezvény immáron 19. alkalommal biztosított lehetőséget a tagoknak a kapcsolatépítésre.

Ivánka Gábor MAFITUD-elnök volt a találkozó moderátora, aki köszöntőjében kiemelte, hogy a jövő generációjának nem is lehetne jobb példaképet találni, mint Karikó Katalin, aki első magyar nőként Nobel-díjban részesült. A hősök köztünk járnak, hiszen a professzorasszony a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjkiosztó gáláján inspiráló beszédet mondott a jelenlévőknek és a díjkiosztásban is segédkezett, ezzel életre szóló élményt nyújtva a versenyzőknek.

Bódis László, a KIM innovációért felelős helyettes államtitkára köszöntötte Ivánka Gábor után a résztvevőket, majd dr. Pakucs János tiszteletbeli elnök és Ivánka Gábor MAFITUD-elnök megköszönték a 81 éves Pomezanski György távozó zsűritag állhatatos munkáját, aki a kezdetektől kísérte és segítette az ifjú tehetségek fejlődését.

Dr. Volk Balázs, az EGIS Gyógyszergyár Zrt. hatóanyagfejlesztési igazgatójának előadása az esemény fénypontja közé tartozott, amelyben kiemelte a tudományos kutatás és innováció fontosságát a gyógyszergyártás területén. Balázs egyébként többek között a 1. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottja volt.

Ezután Laskai Szilveszter, a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia 1. díjasa, Balázs Gábor Gergő, a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. díjasa, Hegyesi Donát, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. díjasa, valamint Lám István, a 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 3. díjasa, a Tresorit társalapítója és igazgatósági tagja ismertette eredményeit.

A Társaság elkötelezett az ifjú tehetségek támogatása és ösztönzése iránt, és hallgatva ezeket a sikeres fiatalokat, okkal reménykedik, hogy a jövőben további kiemelkedő eredmények születnek a hazai tudományos és innovációs közösségben, folytatva a magyar tudósok nemzetközi sikereinek hagyományait, mint azt a 2023. évi Nobel-díjak odaítélésénél is bizonyított.

Szóljon hozzá!