ZETApress

hírportál

Ötvenhatos Vértanúk Emléknapja

Épp 49 évvel ezelőtt, 1958. június 16-án az ’56-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlás mélypontjaként kivégezték Magyarország törvényes miniszterelnökét, Nagy Imrét és két mártírtársát, Maléter Pált és Gimes Miklóst. Nagy Imre miniszterelnök kivégzése előtti és utáni esztendőkben további 228 ember vált a megtorlás áldozatává, ötvenhatos vértanúvá. A kormány ma és holnap rendezvénysorozattal emlékezik az ötvenhatos vértanúkra, azokra a fiatalokra és idősebbekre, akiknek bátorsága példaértékű a mai generációk számára is, tudatta a Szóvivői Iroda.

Holnap este 8 órakor várják az emlékezőket a szabadtéri emlékkoncerten a budapesti Kossuth téren. Hamar Zsolt vezényletével közreműködik a pécsi Pannon Filharmonikus Zenekar és a Magyar Rádió Kórusa. Egy hagyományos komolyzenei koncert keretein túllépve, az este során fiatal budapesti és vidéki pályakezdő színészek olvasnak fel részleteket Nagy Imre és mártírtársai peranyagának szövegeiből és a halálraítéltek utolsó leveleiből, a kivetítőkön pedig korabeli anyagokat. További információk a honlapon megtalálhatók.

A kétnapos eseménysorozattal a kormány azoknak a fiataloknak és idősebbeknek állít emléket, akiknek bátorsága példaértékű a mai generációk számára is. 1989. június 16-án a magyar nemzet újratemette Nagy Imrét és mártírtársait. Azóta ezen a napon emlékezünk minden 1956 után kivégzett magyar vértanúra. A magyar kormány országos akciót kezdeményez annak érdekében, hogy nemzeti összetartozásunk jelképeként, a vértanúkra emlékezve mindenki gyújtson gyertyát a környezetében lévő ? az ötvenhatos eseményekhez kötődő ? emlékhelyeken.

Ma és holnap Budapest ötvenhatos vértanúsághoz kötődő emlékhelyeire látogatók elhelyezhetik az emlékezés gyertyáit. A korábbi évek hagyományainak megfelelően, koszorúzási ünnepségek lesznek a város több pontján. A közjogi méltóságok, Nagy Imre családtagjai, valamint a Nagy Imre Társaság és Alapítvány képviselői közösen róják le tiszteletüket a Vértanúk terén, Nagy Imre szobra előtt. Ünnepi megemlékezés és koszorúzás lesz az ’56-osok terén, az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Központi Emlékművénél is.

Alaptalanok a kancelláriaminiszterre hivatkozó híradások

Szilvásy György nem nyilatkozott a nap folyamán újságíróknak, így nem is erősített meg semmilyen vele kapcsolatos találgatást sem, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert a nap folyamán több újságíró is megkérdezte az elmúlt napokban megjelent sajtóhírekkel kapcsolatban, ő azonban azzal hárított el minden érdeklődést, hogy az ügyben nem nyilatkozik, a döntés a miniszterelnök hatáskörébe tartozik. Ennek megfelelően alaptalan minden olyan híradás, amely a miniszterre hivatkozva állítja ennek ellenkezőjét.

Szóljon hozzá!