ZETApress

hírportál

Javaslat az új kormánynak

A Transparency International korrupció-ellenes javaslatcsomagot fogalmazott meg az új kormány számára ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón. Peter Eigen, a Transparency International (TI) nemzetközi szervezet alapítója három napra Budapestre érkezett, hogy a korrupció elleni küzdelem vezető szereplőivel találkozhasson.

A korrupció ellenes világszervezet alapítója méltatta a TI Magyarország eddigi sikereit és kiemelte, hogy az új kormány rendelkezik a strukturális reformok megvalósításához szükséges parlamenti többséggel, ezért a lehetőség adott a hatékony korrupció elleni fellépéshez. Ha a politikai akarat is meglesz az átláthatóság feltételeinek megteremtéséhez, a szervezet szakmai javaslatokkal, sikeres példák bemutatásával segíteni fogja az új kormányt.

A korrupciós kockázatok csökkentése nélkül Magyarország versenyképessége és gazdasági mutatói nem fognak javulni. ? A korrupció megfékezése strukturális változások, valamint a legfelsőbb szint példamutató elkötelezettsége nélkül nem megvalósítható ? mutatott rá az új kormány és az új parlament felelősségére Marschall Miklós, a Transparency International európai és közép-ázsiai regionális igazgatója. A sajtótájékoztatón kiemelték azokat a területeket, ahol azonnali fellépést sürgetnek.

Párt és kampányfinanszírozás

Pártok és kampányok pénzügyei jelenleg nem átláthatók. A Fidesz parlamenti többsége lehetővé teszi a Fidesz által benyújtott törvényjavaslat frissítését megfelelő átláthatósági és ellenőrzési intézmények (kampányszámla, hirdetések regisztrációja, Állami Számvevőszék szerepének erősítése) beemelésével, és esélyt ad a valóságnak megfelelő, ésszerű kampányköltési határ bevezetésére.

Közbeszerzési rendszer átalakítása

A tenderek 65-75%-a korrupcióval érintett és a rendszerszerű korrupció 25%-kal drágítja a beszerzéseket. 2008-ban a közbeszerzések összértéke 1600 milliárd forint volt. Korrupciómentes működés esetén 400 milliárd forint, azaz a GDP 1,5%-a lett volna megspórolható. Javaslat: új közbeszerzési törvény és az azt felügyelő intézményrendszer reformja.

Bűnüldöző szervek kapacitásának megerősítése

Nagy korrupciós botrányok felderítése és példaértékű szankciója mindeddig elmaradt. A rendőrség és az ügyészség korrupciós ügyek felderítésével foglalkozó egységeinek megerősítése és befolyásmentes működésük biztosítása eredményezhet előrelépést a korrupciós esetek felderítésében.

Igazságszolgáltatási rendszer átláthatósága és számon kérhetősége

A jogegység, a következetes és átlátható jogalkalmazás a korrupció elleni fellépés kulcsfontosságú láncszeme. Az igazságszolgáltatási rendszerben felmerülő problémák szervezeti változásokkal, a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény módosításával orvosolhatók.

Nyilvánosság erősítése

A nyilvánosság a korrupció elleni fellépés legegyszerűbb és sokszor leghatékonyabb eszköze. Itt az idő, a szükség és a lehetőség, hogy Magyarország megteremtse a nyilvánosság sokkal magasabb, az Európai Unióban ilyen szempontból élen járó államokban ? a skandináv országokban és Észtországban ? kiépített fokát. Szükséges az államszervezet működésének szinte teljesen átláthatóvá tétele, az erre vonatkozó jogszabályok végrehajtásának javítása, a vagyonnyilatkozatok rendszerének felülvizsgálata, a pártállami idők titkosszolgálati múltjával kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatala.

Prof. Peter Eigen

A jogász 25 évet töltött a gazdasági fejlesztés terén, túlnyomórészt a Világbank programmenedzsereként Afrikában és Latin Amerikában. 1988 és 1991 között a Világbank igazgatójaként a Kelet-Afrikáért elnevezésű Regionális Missziót vezette. A Ford Alapítvány támogatásával jogi és technikai segítséget nyújtott Botswana és Namíbia kormányának.

1993-ban megalapította a Tranparency Internationalt, a nemzetközi fejlesztések átláthatóságáért és számon kérhetőségéért küzdő civil szervezetet. 1993 és 2005 között a TI elnöki tisztét töltötte be, ma a Tanácsadó Testület első embere. 2005-ben a Kitermelő Ipar Átláthatósági Kezdeményezésének nemzetközi tanácsadó testületét elnökölte, egy évvel később pedig a szervezet elnökévé lépett elő. 2007-ben megalapította a Berlini Civil Társadalmi Központot, ma elnöke a kezdeményezés Tanácsadó Testületének.

Eigen doktor a harvardi John F. Kennedy Kormányzati Iskolában, a Frankfurt Main, a Johns Hopkins, és a Washingtoni Egyetemen, illetve a Brugges-i Európa Kollégiumban oktatott jogot és politikatudományt. 2002 óta a Berlini Szabadegyetem tiszteletbeli professzoraként tanít politikatudományt. 2000-ben tiszteletbeli doktorátust szerzett a brit Open University-n, 2004-ben megkapta a Readers Digest 2004 Európai Polgára-díját, 2007 óta pedig a Gustav Heinenmann díj büszke tulajdonosa.

Dr. Eigen testületi tagja a Kabissa és a CIEL elnevezésű, szervezeteknek: előbbi célja az afrikai civil kezdeményezések kapacitásának fejlesztése, utóbbi pedig a környezetvédelem terén vállal jogi tanácsadást. Dr. Eigen 2007 óta tagja a Kofi Annan vezette Afrika Fejlődéséért Bizottságnak, 2009-ben pedig csatlakozott az Afrikai Fejlesztési Bank Afrika Jogi Támogatásáért nevű szervezetének vezetői testületéhez.

Dr. Marschall Miklós ? Transparency International

A Berlin központú Transparency International ? a közéletben nagyobb mértékű átláthatóságért, valamint a korrupció ellen küzdő globális civil szervezet ? európai és közép-ázsiai regionális igazgatója. Marschall Miklós 1994 és 1998 között a civil szervezeteknek és alapítványoknak, a civil társadalom előmozdítása érdekében alakult nemzetközi hálózat, a CIVICUS alapítója. 1991 és 1994 között a kultúráért, oktatásért és turizmusért felelős budapesti főpolgármester-helyettes.

Irányítása alatt kezdődött meg a kultúrafinanszírozás fővárosi reformja. Segített jó néhány budapesti művészeti intézmény felállításában, a Budapesti Fesztiválzenekartól a Merlin Színházig. Számos nemzetközi és magyar civil szervezet igazgatósági tagja, elnöke a Magyar Nonprofit Információs és Képzési Központnak, vezetőségi tagja a Not-For-Profit-Law nemzetközi központjának. 1998 óta a Budapesti Fesztiválzenekar kuratóriumának elnöke, a Budapesti Kulturális Obszervatórium alapító testületének elnöke.

1979-ben végzett a Budapesti Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, s ugyanitt doktorált 1984-ben. 1988-89-ben a Yale Egyetemen Fulbright ösztöndíjasként az Egyesült államokbeli nonprofit szektort tanulmányozta.

Szóljon hozzá!