ZETApress

hírportál

Kis tudósok Leidenben

Újra élőben az ifjú tudósok Európa-bajnoksága. Három év után újra élőben fogják összemérni a tudásukat 35 ország tehetséges fiataljai a 33. EU Fiatal Tudósok Versenyén – tudatta Garay Tóth János, a MISZ sajtóreferense.

Mindenhol helyi országos versenyeken dől el, ki juthat ebbe a nagyszerű döntőbe, idén 65 ezer fiatal közül több lépcsőben választották ki azt a 132 tanulót, akik szeptember 13-18-a között a hollandiai Leidenben fog versenyezni több ezer eurós díjakért. A versenyen idén is – mint minden évben, több mint három évtizede – hazánk is ott lesz, a magyar válogatottat az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny 1. helyezettjei alkotják:

Újrahasznosítható reagensrendszer fejlesztése humán testfolyadékokban jelen lévő kisméretű RNS-ek azonosítására (Kovács Viktória, Tóth Regina, Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium)
Rusty (Kovács Nóra Anna, János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár)
UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz (Barna Benedek László, Budapesti Szent István Gimnázium)

A magyar delegációt Ivánka Gábor bírálóbizottsági tag, a MAFITUD elnöke vezeti. Szurkoljunk együtt a magyar csapatnak! – kéri dr. Pakucs János, a Szervezőbizottság elnöke.

Szóljon hozzá!