ZETApress

hírportál

Új midibusz Budavárban

Újabb autóbuszt tesztel holnaptól a BKV Budapest utcáin: bemutatkozik az Otokar Vectio C – tudatta a BKK és a BKV Zrt.

A BKV rendszeresen tesztel autóbuszokat, ezzel is segítve a közösségi közlekedési járművek fejlesztését. Ezúttal az Otokar Vectio C-típusú járművét teszi próbára nagyvárosi körülmények között holnaptól vasárnapig 4 napon át. Az Otokar Vectio C-típusú dízel üzemű midibusz 9,3 méter hosszú, 300 lóerős Cummins motorral és ZF Ecolife váltóval felszerelt jármű, amely 29 ülő, 18 álló és 1 kerekesszékes utas szállítására alkalmas.

Az autóbusszal június 16-a és 19-e között 09-től 17 óráig a 16-os vonalon találkozhatnak a fővárosban utazók. A tesztjármű a menetrenden felül 15 percenként közlekedik majd és ingyenesen használhatják az utasok. A BKK és a BKV célja, hogy a megszerzett tapasztalatokkal támogassák a járműgyártás fejlesztését. Az Otokar Vectio midibusszal a Széll Kálmán tér és a Clark Ádám tér között lehet utazni.

Rendszeresek a tesztek, folyamatos megújulásban van a fővárosi járműpark. A BKK a szolgáltatóival együttműködésben folyamatosan tesztel új járműveket a fővárosban. Májusban két partnere, a BKV Zrt. és az ArrivaBus Kft. a Mercedes és az MAN legmodernebb csuklós elektromos városi autóbuszait tesztelte a 7 és a 8E vonalon, ezeket szintén ingyen vehették igénybe az ügyfelek. Márciusban egy Solaris gyártmányú, hidrogénhajtású autóbuszt tesztelt az ArrivaBus Kft. A kipufogógáz helyett vizet termelő járművel március 16-a és 18-a között találkozhatott a budapesti utazóközönség a 105-ös busz vonalán.

A buszflotta mellett a villamosok is jelentősen megújulnak a közeljövőben, annak a szerződésmódosításnak köszönhetően, amely szerint a BKK 2022. november 17-ig élhet az opciós CAF-lehívás lehetőségével. A közlekedésszervező a szükséges anyagi források rendelkezésre állása esetén további 51 alacsonypadlós, akadálymentesített, klímával felszerelt, modern villamossal korszerűsítheti a fővárosi járműparkot.

A közösségi közlekedés, valamint az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése 2022-ben is hangsúlyos szerepet kap. Az elmúlt években indított jelentős járműparkfejlesztés rengeteget javított a fővárosi közösségi közlekedés színvonalán!

Szóljon hozzá!