ZETApress

hírportál

Újító zsenik

Csák János kulturális és innovációs miniszter köszöntötte a fiatal magyar tudósjelölteket. 2,5 millió forint ösztöndíj a jövő feltalálóinak és tudósainak, 10-10 millió forint a középiskolai tanároknak és a középiskoláknak. Az előzmények idekattintva olvashatók.

A 31. alkalommal meghirdetett, 2021-22. évi Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, a díjakkal járó több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki a mai eredményhirdetésen a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség, továbbá 8 kiemelkedő innovatív középiskolai tanár 500-800 ezer forintos, a 8 legeredményesebb innovatív középiskola 800 ezer – egymillió forintos díjban részesült. A díjazottakról és a további 27, dicséretben részesített pályázatról szóló kiadvány idekattintva elolvasható.

A középiskolás fiatalok számára tavaly szeptemberben meghirdetett verseny végső szakaszához érkezett. A 122 pályázó közül az első fordulóból 63 jutott tovább, akik közül 53-nak sikerült kidolgoznia és bemutatnia pályázatát a 26 tagú akadémikusokból és gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottságnak.

A mai eredményhirdetésen az MTA Dísztermében a középiskolás fiatalokat, tanárokat Csák János kulturális és innovációs miniszter, valamint dr. Kollár László, az MTA főtitkára köszöntötte. A legjobbnak ítélt pályázók 3 első, 3 második és 4 harmadik díjat, valamint 1 különdíjat vehettek át Csák János minisztertől és dr. Jakab László zsűrielnöktől. A díjazottak a 12 havi ösztöndíjak mellett okleveleket és iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kaptak.

Kiemelkedő, nemzetközileg is jegyzett kutatási eredményeket ért el:

Kovács Viktória, Tóth Regina (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium) Újrahasznosítható reagensrendszer fejlesztése humán testfolyadékokban jelen lévő kisméretű RNS-ek azonosítására című pályázatukkal. Viktória és Regina célja egy olyan eszközrendszer kifejlesztése volt, amely alkalmas kisméretű RNS-ek, köztük a számos betegség markerjeként jelentkező mikro RNS-ek kvalitatív vagy szemikvantitatív kimutatására, amely így alkalmas lehet a daganatos szűrések első fázisában.

Kovács Nóra Anna (János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár) Rusty című pályázatával. Nóra fejlesztésével azokat a társadalmi csoportokat kívánja megcélozni, amelyek szeretnének egy élhetőbb környezetért apró lépéseket tenni, valamint jól rezonálnak egy robot által felmutatott Társadalmi Tükör Technológia jelenségére (Social Mirror Tech.).

Barna Benedek László (Budapesti Szent István Gimnázium) UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz című pályázatával. Benedek nagyfelbontású mikroszkópos technikák során alkalmazott immunfestést limitációjának kiküszöbölésére fejlesztett egy fluoreszcens ligandokat alkalmazó eljárás is.

Az 1. díjas pályázók megkapták a lehetőséget a bíráló-bizottságtól, hogy Magyarországot képviseljék az Európai Unió 2022 szeptemberében a Leidenben rendezendő 33. Fiatal Tudósok Versenyén, amelyen 37 ország fiataljai versenyeznek az Európai Uniós-díjakért: 3500-7000 euróért.

Dr. György László KIM államtitkár, dr. Birkner Zoltán NKFIH elnök és dr. Pakucs János, a Verseny szervező bizottságának elnöke azon középiskolák, melyek műszaki, természettudományos innovatív szakkört, klubot működtettek, és legalább 3 vagy több nevezést adtak be, az indulók közül pedig legalább kettő a 2. fordulóba jutott, 800 ezer – egymillió forintos díjakat 8 kiemelkedő középiskolai, természettudományt oktató innovatív szemléletű tanárnak pedig 500-800 ezer forintértékben adtak át díjakat.

Szóljon hozzá!