ZETApress

hírportál

Zseniális ifjú innovátorok

82 fiatal versenyző dolgozta ki kiemelkedő természet-tudományos, illetve műszaki projektjét a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre. A zsűri kiválasztotta a legjobb projekteket, a hivatalos eredményhirdetésre és a díjak átadására június 13-án hétfőn a Magyar Tudományos Akadémián kerül sor.

Az akadémikusokból, gazdasági szakemberekből álló 27 fős bírálóbizottság több fordulós értékelési folyamat után kiválasztotta a legígéretesebb műszaki, illetve természettudományos projekteket. Az értékelést, a következő szempontok alapján végezték el:

a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása;
a kidolgozás alapossága, illetve tudományos értéke;
az írásos anyag, illetve alkotás (vagy modell) színvonala;
az elkészített eszköz működőképessége;
a projekt befejezettsége (koncepció, konklúzió), illetve hasznosíthatósága;
az eredmények észszerű és világos értelmezése.

Dr. Jakab László, a BME professzora vezetésével a zsűri összesen 3 első, 3 második és 4 harmadik díjat osztott ki, 12 pályázat kiemelt dicséretben, további 27 pedig dicséretben részesült. A fiatalok munkájuk során többek közt olyan izgalmas kérdésekre kerestek választ, mint

hogyan alakítható ki a környezetszennyezési károk csökkentésére egy teljesen új szemlélet?
lehetséges-e daganatos elváltozásokat egyszerűbb módszerekkel szűrni?
a fotokémiai ligand kapcsoláshoz fejleszthető-e UV megvilágító berendezés?

A díjazott pályamunkák készítői az elismeréseket június 13-án hétfőn ünnepélyes eredményhirdetésen veszik át. A díjátadáson köszönti a fiatalokat többek között Kollár László, az MTA főtitkára és Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke is.

A 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny, az innovációs és technológiai miniszter fővédnöksége mellett, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alap finanszírozásával valósul meg – tudatta Garay Tóth János, a MISZ kommunikációs igazgatója.

Szóljon hozzá!