ZETApress

hírportál

Dunakanyari fecskebölcsők

Újabb négy állomáson helyeztek ki fecskebölcsőket az érkező madaraknak. A MÁV számára fontos a természeti értékek megőrzése, ennek érdekében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködve az elmúlt évben az országban számos vasútállomáson helyezett ki fecskebölcsőket.

Most a Zöld Dunakanyar Alapítványtól a Zöld Dunakanyar Program keretében újabb 80 fecskebölcsőt kapott a vasút-társaság, aminek közel a felét már felszerelték a Dunakanyar négy megállójában – tudatta a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság.

A fecskék szívesen építenek fészket a vasútállomásokon. Az épületek felújítása, korszerűsítése miatt a fecskék máshol keresnek lakhelyet. A vasút-társaság segíteni szeretné a madarak visszatelepítését az arra alkalmas helyek biztosításával, ezért döntöttek a kerámiából készült műfészkek felszerelése mellett a szakemberek.

A Zöld Dunakanyar Alapítvány is támogatja a hazai fecskeállomány gyarapodását, a Zöld Dunakanyar Program keretében 80 fecskebölcsőt adományozott a MÁV részére. Ezekből négy helyszínen összesen 38-at szereltek fel a MÁV munkatársai a héten. Nagymaros-Visegrádon 16, Kismaroson és Nagymaroson 6-6, Verőcén pedig 10 új fecskeotthon várja a lakhelyet kereső madarakat. Tervezetten a további 42 darabot is hamarosan felszerelik. A fecskebölcsők mellé fecskepelenkaként funkcionáló deszkákat is rögzítenek, hogy az állomás környezete is tisztán tartható legyen.

Tavaly a MÁV munkatársai a Szeged-Békéscsaba vasútvonal mentén 9, a dél-dunántúli térségben 10 állomáson helyeztek el 180-180 fecskebölcsőt. Idén újabb 10 dél-dunántúli helyszínre szeretnének kirakni további 160 darabot.

Szóljon hozzá!