ZETApress

hírportál

Túl az 1. fordulón

A 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre nevezett kreatív magyar fiatalok elsősorban a műszaki, informatikai területek iránt érdeklődnek – tudatta Garay Tóth János, a MISZ kommunikációs igazgatója.

A 2021/2022. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 29 tagú szakmai zsűrije a beérkezett pályázatok mintegy felét javasolta kidolgozásra. Összesen 96 középiskolás fiatal folytatja a kutatási és innovációs tevékenységét a több mint 2,5 millió forintösszegű ösztöndíjakért.

A Magyar Innovációs Szövetség, az ITM és az EMMI által, a 2021/2022-es tanévre meghirdetett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny egy olyan speciális tanulmányi verseny, melynek során önálló tudományos, innovatív projekteket kell megvalósítania a középiskolás fiataloknak.

Dr. Jakab László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar professzorának vezetésével, a bírálóbizottság az alábbi szempontok szerint értékelte a témákat, és alakította ki testületileg a véleményét:

a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása,
a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke,
megvalósítható-e 2022. április 1-ig,
a pályázó alkalmas-e a kidolgozásra.

A határidőre érkezett 122 pályázat közül a zsűri 63 kiemelkedő, főként informatikai és műszaki problémák megoldását, illetve kidolgozását javasolta a 2. fordulóra, így összesen 96 fiatal dolgozhatja ki részletesen a pályázatát. A továbbjutott projektek idekattintva megtekinthetők a MISZ honlapján.

A kidolgozott pályamunkák, valamint a személyes prezentációk alapján a végső döntést a zsűri 2022. április legvégén hozza meg, odaítéli a több mint 2,5 millió forint összegű ösztöndíjakat a nyerteseknek, és kiválasztják azt a három pályázatot is, amelyek képviselik Magyarországot 2022. szeptemberben az európai döntőn, a hollandiai Leidenben.

A dobogós helyezés az egyetemi felvételin 100 többletpontot fog érni, és jelentős támogatásban részesülnek a legeredményesebb felkészítő tanárok és középiskolák is. A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósul meg.

Szóljon hozzá!