ZETApress

hírportál

Korai volt a meggyanúsítás

Toller László MSZP parlamenti képviselő hétfőn este súlyos közlekedési balesetet szenvedett Tolna megyében. A pécsi polgármestert Tamási környékén szállította szolgálati személygépkocsija, amikor a tragédia megtörtént. Egy szemből jövő szabálytalanul előző Mercedestől ijedt meg Toller sofőrje és félrerántotta a kormányt. Az autó megpördült, lerepült az útról, vezetője is utasa kizuhant belőle. Mindketten súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedtek. Életükért a Pécsi Tudományegyetem klinikáján küzdenek azóta is.

A vétkes gépkocsi vezetője nem sérült meg, de a helyszínen bevárta a rendőri intézkedést. Elmondta nekik mi történt, mégsem ismerhetjük meg szavait. Az ok roppant prózai. A rendőrségen még aznap éjszaka gyanúsítottként hallgatták ki gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó közúti veszélyestetés vétségéért, ő viszont megtagadta a vallomástételt. Korábbi szavai, mondatai, melyeket a helyszínen intézkedő rendőröknek tett, nem használhatók fel és nyilvánosságra sem hozhatók. Talán ha nem sietik el a meggyanúsítást, ha csak tanúként hallgatták volna ki, az ügy részleteit is megismerhettük volna. A gyanúsításra később is ráértek volna rendőrségen. Nem tudjuk, miért volt most más a nyomozási technika, kinek állt érdekében a ködösítés.

Kinek jó a ködösítés?

Egy egyéni képviselői mandátumot nyert honatya súlyos koponyasérüléssel élt-halál között lebeg. Gépkocsivezetőjét már a helyszínen újra kellett éleszteni. A kiérkező rohamkocsik és mentőhelikopterek személyzetei több mint egy órán át küzdöttek a helyszínen az életükért. A részletekről, a baleset körülményeiről mégsem beszélhet senki, mert a gyanúsított vallomásmegtagadása ezt megakadályozza.

A polgármester a sofőrje valószínűleg nem csatolta be a biztonsági övet, ami köztudottan szabálysértés. A rendőrség erről is csak a szakértői vizsgálat beszerzése után nyilatkozhat. Annak megállapítása, hogy az öv elszakadt-e amikor kirepültek, vagy sértetlenül lógott a kocsiban, komoly szakértői felkészültséget, több diplomát, még talán doktori címet is igényel. A hatóságok csak ennek hihetnek, a saját szemüknek nem. Addig meg csak hadd találgassunk, mi is történt valójában.

Toller László felépülése a szakemberek szerint kitartó rehabilitációs munka árán hosszú éveket vesz igénybe. Nehezen hihető, hogy az őszi helyhatósági választásokon sikeres polgármesteri kampányt folytathat. Párttársai mégis optimisták, s továbbra is jelöltjüknek tekintik. Mi most mégis inkább az életéért aggódunk. Neki most a gyógyulásért vívott harc a legfontosabb. Drukkolunk, hogy erős szervezete győztesen kerüljön ki a küzdelemből. A kórházi ágy fehérségében érzi meg a legjobban az ember, hogy van ami a politikánál is fontosabb.

Szóljon hozzá!