ZETApress

hírportál

Több millió innovációra

Két és félmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak, tíz-tízmillió forint középiskolai tanároknak és középiskoláknak – tudatta Garay Tóth János kommunikációs igazgató.

A 30. alkalommal meghirdetett, 2020/21. évi Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 11 díjat, a díjakkal járó több mint 2,5 forint ösztöndíjat osztott ki a mai eredményhirdetésen a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség dr. Pakucs János, a Szervezőbizottság elnöke és dr. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke közreműködésével. 12 kiemelkedő középiskolai tanár 500-800 ezer forintos, 11 középiskola 800 ezer-egymillió forintos díjban részesült. A díjazottakról és a további 54 dicséretben részesített pályázatról szóló kiadvány idekattintva található.

A középiskolás fiatalok számára meghirdetett verseny végső szakaszához érkezett. A 188 pályázó közül az első fordulóból 116 jutott tovább, akik közül 99-nek sikerült kidolgoznia és bemutatnia pályázatát az akadémikusokból és gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottságnak.

A mai eredményhirdetésen a középiskolás fiatalokat, tanárokat Novák Katalin miniszter és Freund Tamás MTA-elnök köszöntötte. A legjobbnak ítélt pályázók 4 első, 4 második és 3 harmadik díjat, valamint 1 különdíjat vehettek át dr. Bódis József ITM-államtitkártól, Rácz Zsófia helyettes államtitkártól és Jakab László zsűrielnöktől. A díjazottak az ösztöndíjak mellett okleveleket és iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kaptak. Kiemelkedő, nemzetközileg is jegyzett kutatási eredményeket ért el:

Seitz Erik (Pannonhalmi Bencés Gimnázium): Az epitheliális-mezenchimális átmenet (EMT) új, többsejtes hálózatos modelljének kifejlesztése és új, potenciális gyógyszercélpont megtalálása a hibrid-EMT-nek a modellbe építésével című pályázatával. Erik célja, hogy a rákos áttétek kialakulásának kezelésére, nemzetközi szinten is új klinikailag alkalmazható gyógyszercélpontot találjon, amellyel életeket menthetünk.

Radó János (Berzsenyi Dániel Gimnázium): PenAlone című pályázatával. János olyan világ szinten is újdonságnak számító vezeték nélküli író és rajzeszközt fejlesztett, mely az eddigi digitális tollaktól eltérően tetszőleges felületen használható, nem hagy nyomot, az írt szöveg, rajzolt ábra pedig valós időben megjelenik a monitoron.

Balázs Gábor Gergő (Ócsai Bolyai János Gimnázium): Láthatatlan kísérő nyomában egy egzotikus csillagrendszerben című pályázatával. Gábor kutatásának alapja egy különleges kettőscsillag, melynek fedéseit felhasználva és ismerve a fény terjedési sebességét, keresett Földhöz hasonló bolygót.

Ecsedi Boglárka (Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium): A mesterséges neurális hálózatok strukturális optimalizálása című pályázatával. Boglárka a hálózattudomány eszközeinek segítségével különböző hálózat-regularizációs módszereket határozott meg, melyek a mesterséges neurális hálózatok működésének optimalizálását tűzték ki célul.

Az első díjas pályázók megkapták a lehetőséget a bíráló-bizottságtól, hogy Magyarországot képviseljék az Európai Unió 2021 szeptemberében a Salamancai Egyetem által rendezendő 32. Fiatal Tudósok Versenyén, amelyen 37 ország fiataljai versenyeznek a 3500-7000 eurós díjakért.

Azon középiskolák, melyek műszaki, természettudományos szakkört, klubot működtettek, és legalább három vagy több nevezést adtak be, a nevezések közül pedig legalább kettő a 2. fordulóba jutott, 800 ezer-egymillió forintos díjban részesültek. 12 kiemelkedő középiskolai természettudományt oktató tanárt 500-800 ezer forintértékben ugyancsak díjaztak.

Szóljon hozzá!