ZETApress

hírportál

Szeressük Budapestet!

Ezt a várost nagyon könnyű szeretni! Hogyan tehetjük vonzóvá Budapestet a belföldi turisták számára? Míg az ide érkező külföldiek bakancslistáján első helyen vannak a gyógyfürdők, a jobbnál-jobb gasztroélmények, kulturális programok, különleges városnéző séták, addig a belföldi turizmusban a fővárosba érkező magyarok számára ezek az élmények kimaradnak.

Vajon miért nem csábító és népszerű belföldi turista célpont Budapest? Miért kell, és hogyan lehet ezen változtatni, miként lehet megmutatni a magyaroknak Budapest igazi arcát és vonzerejét? Erről beszélgetett az érintett szakmák több képviselője a Városházán délelőtt. A beszélgetés apropója a 48 órás Restart Budapest kedvezmény- és programkártya indítsa volt, amely nemcsak egy ajándék, harmadik vendégéjszakát és ingyenes fővárosi közlekedést és fürdő belépést kínál, de számos más kedvezmény is jár vele.

Az idei nyár sem találta könnyebb helyzetben a szállodákat, vendéglátósokat, kulturális intézményeket és szervezeteket, mint a tavalyi. A járvány miatt lényegében külföldi turisták idén sem nem érkeznek – a labdarúgó Európa-bajnokság meccsei ellenére sem – így egyre jobban értékelődik fel és válik fontossá a hazai belföldi turizmus fejlesztése. A kissé kényszerhelyzet teremtette szituációból azonban Budapest hosszú távon profitálhat, hiszen olyan, akár évtizedes elmaradásokat pótló folyamatok indultak meg, amelyekre már nagyon régóta nagy szükség volt.

Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója vidéki lányként a mai napig a fővárost látja Budapestben, de közben fontosnak tartaná elültetni azt a gondolatot, hogy igenis lehet nyaralni Budapesten is. Hacsak a szállodai árakat nézzük, tavaly a Balatonnál nem egy helyet a pesti árak duplájáért lehetett egy-egy éjszakát eltölteni.

Még ebben a nehezen tervezhető időszakban is a budapesti fürdők több különleges élménnyel is készülnek, a Széchenyiben – a kánikula berobbanásával valószínűleg a város legkellemesebb meccsnéző helyszínét alakították ki – a 35 fokban is a medencében ringatózva, egy hideg itallal a kezünkben nézhetjük a focit, akár este 11-ig is. De a fesztiválok elmaradása miatt szomorkodó fiatalokra is gondoltak, a Palatinuson nekik készültek egy izgalmas programsorozattal. Öröm az ürömben, hogy úgy tűnik ezen a nyáron is – hasonlóan 2020-hoz úgy élvezhetjük a budapesti fürdőket, strandokat, mint még soha. Míg korábban elképzelhetetlen volt, hogy a Gellértben az úszómedencében egyedül tempózzunk, vagy a Rudasban azonnal találjunk szabad masszázs vízsugarat, most minden a miénk lehet, soha ilyen tiszták és nyugodtak nem voltak a budapesti fürdők.

Ráadásul a Restart Budapest Kártyával most egyszer ingyenesen léphetünk be a Paskál, Pesterzsébeti, Pünkösdfürdői, Csillaghegyi, Római Lido és Palatinus strandok, illetve a Lukács, Széchenyi, Rudas, Szent Gellért gyógyfürdők egyikébe. Fontos azoknak a sztereotípiáknak a lebontása is, hogy a fürdők drágák – a kedvezményekkel, programcsomagokkal és egész napos élmény kínálatukkal a hazai vendégek számára is megfizethetőek, és semmivel nem drágábbak, mint a vidéki wellnessek.

Káldi Emese, az Imagine Budapest cégvezető-túravezetőjeként már hosszú évek óta aktívan alakítja azt, hogy hogyan is gondolkodnak a saját városukról a budapestiek. Programjaikkal – és ez egyáltalán nem túlzás – ezreknek mutatták meg a város ismeretlen arcát és adták meg a felfedezés, turistáskodás örömét a saját városukban. A budapesti belföldi turizmus kapcsán fontosnak tartja, hogy tényleg az ide érkezők valódi igényeire figyeljünk, fogjuk meg a kezüket, és mutassuk meg a várost számukra úgy, hogy aztán otthonosan tudjanak mozogni benne.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke talán a legnehezebb helyzetben lévő szektor nevében beszélve azt fejtegette, hogy még komoly munka lesz elérni, hogy Budapest mint országon belüli desztináció megerősödjön, és valaki például Debrecenből ide utazzon egy prágai hosszú hétvége helyett. Pedig a főváros az utóbbi években látványos fejlődésen ment keresztül, kulturális és gasztró szempontból is elképesztő élményeket nyújt. A jövőben mindenképpen az a modell lenne sikeres, ahol a programturizmus erős, ha valaki ide érkezik, akár egy meccsre vagy Operába, annak utána ne legyen kedve azonnal beülni a kocsijába, és hazamenni. Érdekes adat, hogy az utolsó békeévben, 2019-ben a turizmus fele volt belföldi, ennek jelentős részét a budapestiek nyaralása/telelése adta Hévíz, Hajdúszoboszló vagy a Balaton környékén.

Gianni Annoni étterem-tulajdonos, gasztroszakértő a maga olaszos optimizmusával már a város pulzálásáról beszélt – Budapestnek hatalmas előnye, ahogy az események vonzzák egymást, az együttléteket. A jó városmarketing dolga, hogy olyan programokat tegyen össze – amelyek, egy csomagban vonzóak, egy előadás után menjenek étterembe, maradjanak másnap a fürdők miatt, hiszen kellenek a vidékiek is ahhoz, hogy a város lüktetése megmaradjon. Összehasonlításul pedig ő is kiemelte, hogy Budapest nem drágább, mint a Balaton, sőt! Ráadásul itt a széles kínálat és felhozatal miatt bőséges a választék, és mindenki könnyedén megtalálja az igényeinek megfelelő helyet. Összehasonlítva Párizzsal, de az olasz városokkal is – Budapest tiszta és biztonságos, ezt is gyakran hajlamosak vagyunk elfelejteni. – A vidékieknek jó eljönni hétvégén Budapestre, mert hétvégén a budapestiek lemennek vidékre, nincsenek itt, nincs sor a múzeumoknál, fürdőknél – mondta Gianni félig vicceskedve. De abszolút igaza van.

Faix Csaba, a Budapest Brand Nzrt. vezérigazgatója pedig mindezeket a terveket, célokat, ötleteket a megvalósítás felé terelgető, a tavalyi év után bővült kínálattal újrainduló Restart Budapest Kártya kapcsán helyezte kontextusba. A kötelező osztálykirándulás Budapestre műfaja még mindig él, és lehetne ezt is sokkal jobban csinálni, hiszen, ha valaki nem itt él, mit hall a rádióban, tévében a városról? Lezárások, felújítások, a város igazi, élő arcából nem villantanak fel semmit. A városmarketing dolga megmutatni ezeket a csodákat, olyan csomagokat összeállítani, hogy megérje itt maradni egy hosszú hétvégére családostul is, vagy akár friss nyugdíjasként is majd a kellemes őszi napokra. Persze a hosszú évtizedek óta rögzült sztereotípiák és percepciók megváltoztatása és lebontása hatalmas munka és befektetés lesz, és az eredmények nem egyik napról a másikra lesznek tetten érhetőek, de az irány jó, és mivel Budapestet nagyon könnyű (meg)szeretni, a küldetés nem lehetetlen.

A 11.490 forintért kiváltható Restart Budapest Kártya összértéke az ingyenes belépőkkel, közlekedéssel és ajándék éjszakával majd 70-80 ezer forintnyi értéket képvisel. Nem is beszélve az olyan, sokszor egyszeri élményekről – mint most a rakpart megnyitása, és egy szakaszának városi parkká alakítása utcabútorokkal, játékokkal – amiket az ide látogatók megtapasztalhatnak.

Hatalmas segítség lenne, ha a kormány – a részéről egy egyszerű adminisztratív lépéssel – engedné, hogy a Szépkártyán kihasználhatatlanul felgyűlt összegeket az ország lakosai akár Budapest kártyára is költhetnék, segítve ezzel majd 130 szolgáltató életét is.

A Restart Budapest Kártyáról és a programban szereplő szolgáltatásokról részletesen a weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők, a szolgáltatások igénybevételének aktuális feltételeiről pedig az adott szolgáltatók oldalán olvashatnak.

Szóljon hozzá!