ZETApress

hírportál

Ötmilliós pályázat

Ötmillió euróra pályázhatnak a magyar gyártóipari vállalkozások. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet gyártástechnológiai innovációkat támogató szervezete, a hazánkban is jelenlévő EIT Manufacturing idén is elindítja regionális innovációs programját, a RIS-t (Regional Innovation Scheme).

Ennek célja a termelő vállalatok innovációs képességének növelése és ezzel új iparágak, munkahelyek teremtése. 2021-ben összesen ötmillió euró támogatásra pályázhatnak a magyar, illetve további 17 európai ország vállalkozásai, szervezetei, intézményei ebben a programban – tudatta Langó Károly PR tanácsadó.

A több mint kétmillió gyártásban érdekelt vállalat jelenleg 32 millió munkahelyet biztosít Európa-szerte, amelyek garantálják a kontinens egészséges gazdasági fejlődésének fenntartását, illetve versenyképességét nemzetközi szinten. Ennek megfelelően az EIT Manufacturing 2021-ben az ötmillió euró keretösszeggel rendelkező RIS program keretében szeretné tovább erősíteni a kiválasztott 18 ország, köztünk hazánk ipari fejlődését többek között az oktatási tevékenység, a tudásátadás támogatásával, a jövőbemutató ipari megoldások fejlesztéseinek elősegítésével, valamint az induló vállalkozások, kkv-k megerősítésével.

A RIS égisze alatt hirdetik meg a EIT Jumpstarter pályázatot, amely azon magyar vállalkozók számára is nyitott, akik az innovatív ötleteiket, elképzeléseiket szeretnék formába önteni és üzletileg fejleszteni. A nyertes jelentkezők tréning- és mentorprogramokon vehetnek majd részt, továbbá az üzletfejlesztésben hasznos know-how anyagokhoz hozzáférve dolgozhatnak a számukra legmegfelelőbb piacra lépési stratégiák, modellek kialakításán.

Emellett elindul a Evolution Of Research Results In Manufacturing program, amely már az ötletekből megszületett termékek, szolgáltatások piacra lépését segíti elő. Az ebbe bekapcsolódó, kiválasztott csapatok valódi piaci körülmények közt tesztelhetik és véglegesíthetik a prototípusaikat, illetve pénzügyi, hálózatépítési támogatásban részesülve tervezhetik a gyors és eredményes piacra lépésük menetét.

Az EIT RIS programok bevont országok vállalkozásai pályázhatnak a BoostUp! RIS 2021 versenyen való részvételre is. Az ezen indulók bemutathatják a gyártásra fókuszáló innovációs, illetve technológiai ötleteiket, megoldásaikat az EIT Manufacturing által felajánlott anyagi hozzájárulás és speciális támogatói szolgáltatások elnyerése érdekében. A BoostUp! RIS 2021 programról bővebb információk itt találhatók.

A tavalyi év hatalmas sikert hozó inkubációs projektje volt az EIT Manufacturingnél a prágai Cseh Műszaki Egyetemen belül működő Informatikai, Robotikai és Kibernetikai Intézet (CIIRC CTU) fejlesztése. Az ottani kutatócsoport kidolgozta és hitelesítette az RP95 szelepes maszkok 3D nyomtatásának módszerét, amelynek köszönhetően a maszkok magas-szintű védelmet garantálnak a koronavírus ellenében. A RIS-program keretében kiegészítették a maszkot egy arcleolvasó okos-telefonos alkalmazással, amelynek használatával az emberek testre-szabott szelepek közül választhatnak a védőálarcuk tökéletes illeszkedése érdekében.

Az EITI

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Európa innovációs képességeinek erősítésére hivatott, azáltal, hogy segít a sürgető globális kihívásokra adott válaszok megkeresésében, valamint az európai vállalkozói tehetségek gondozásában, a fenntartható növekedés és a képzett munkaerő számára nyitott munkahelyek teremtése érdekében. Az EIT Európai Uniós testületként szerves része a Horizon Europe programnak, vagyis az Unió kutatási és innovációs keretprogramjának. Az Intézet céljai közé tartozik a vezető vállalatok, a kutatóközpontok és az egyetemek közti dinamikus páneurópai partnerkapcsolatok támogatása.

Az EIT Manufacturing az Európai Unió egy testülete, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) égisze alatt működik. Egyike az EIT nyolc innovációs közösségének, az EIT Climate-KIC, EIT Digital, EIT Food, EIT Health, EIT InnoEnergy, EIT Raw Materials és az EIT Urban Mobility mellett. Az EIT Manufacturing fő célja, hogy a gyártásban érdekelt európai feleket bevonja egy innovációs ökoszisztémába, amely egyedi értéket teremt az európai termékek, folyamatok és szolgáltatások vonatkozásában, ugyanakkor ösztönzi a globális szinten is versenyképes, fenntartható gyártóipar megteremtését. Az EIT Manufacturing több, mint 65 tagja között találhatók egyetemek, kutatóintézetek, valamint vállalkozások is, köztük az alábbiakkal: Atos, Avio Aero, CEA – Atomic Energy and Alternative Energies Commission, Chalmers University of Technology, Comau, Czech Technical University in Prague, ESI Group, Festo, Fives Group, Fraunhofer Gesellschaft, INESC TEC, Jozef Stefan Institute, Magna, MONDRAGON, Politecnico di Milano, PRIMA, P&G, Sandvik Machining Solutions, TU Darmstadt, voestalpine High Performance Metals, Volkswagen, Volvo Group, VTT, Whirlpool.

Az EIT regionális innovációs programját (EIT RIS) azon Uniós tagállamok, valamint Horizon 2020-as társult országok számára állították össze, amelyek szerény vagy mérsékelt innovációs képességekkel jellemezhetők (az európai innovációs skála alapján), s ahol az innovációs közösségek egyáltalán nem, vagy csak alacsony számú partnerrel rendelkeznek. Stratégiai szempontból a program lehetőséget teremt ezen országoknak arra, hogy aktívabban bevonódjanak az EIT Innovációs Közösségek életébe. Az EIT RIS célja, hogy kiemelt támogatást biztosítson az EIT RIS-jogosult országokban tevékenykedő magánszemélyeknek és szervezeteknek a Tudás- és Innovációs Közösségek (KIC) tevékenységeiben való részvétel ösztönzésével, kihasználva a KIC szolgáltatások és programok előnyeit.

Szóljon hozzá!