ZETApress

hírportál

Új uniós iroda nyílt Angyalföldön

Újabb tájékoztató irodát nyitott az Európai Parlament a fővárosban. A belvárosi, Deák Ferenc utcai központon kívül Angyalföldön, a Teve utcában is kaphatunk segítséget tegnaptól. Csak az iroda új, az épület régi. Az MSZP XIII. kerületi Piros Pontjában működik. Feladataikról honlapjukon olvashatunk.

A tegnap esti megnyitó előtt Hegyi Gyula uniós képviselő tartott lakossági fórumot. Nem csak környezetpolitikai kérdések kerültek napirendre, hanem az uniós költségvetés és a támogatások ügye is. Minek az a sok tolmács Brüsszelben? ? kérdezte valaki ?, miért nem választanak egy hivatalos nyelvet a kéttucatnyi helyett?

A szocialista képviselő szerint is elvárható, hogy egy képviselő beszéljen idegen nyelveket, de ugyanerre a lakosság nem kötelezhető. Minden uniós polgárnak joga van az információkat saját anyanyelvén megismerni, így a döntéseket ezután is lefordítják majd mind a 27 tagország nyelvére. Válaszából egy megalakuláskor történt érdekességet is megismerhettünk.

Hat ország ? Franciaország, Olaszország, NSZK, Belgium, Hollandia és Luxemburg ? alapította meg 1957-ben a jogelőd Európai Gazdasági Közösséget, s közülük Luxemburg lemondott hivatalos nyelvéről. Ma már bánják akkori nagylelkűségüket, mert a később csatlakozók közül mindenki ragaszkodik saját államnyelvéhez. Írországban és Máltában szinte mindenki angolul beszél, mégis hivatalos nyelv lett mindkettő. A spanyolországi katalánok ennél tovább mennek. Szeretnék hivatalos nyelvvé tenni a katalánt.

A fórum utáni megnyitóra Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes is megérkezett a XII. kerületből. Tisztségéből adódóan két új fővárosi beruházást is említett a sokból. A csepeli két és fél kilométeres gerincút hamarosan elkészül, s nyáron megkezdik a Szabadság híd felújítását. Az egykori Ferenc József híd díszkivilágítást is kap. S hogy az EU se maradjon ki a jóból, a hídra költendő ötmilliárd-kétszázmillió forint nyolcvan százalékát uniós forrásból nyerjük.

Két további fővárosi beruházást is említett Hagyó, melyet Brüsszel is támogat. A 3-as villamos vonalát első ütemben Pesterzsébetig, a másodikban a Béke térig hosszabbítják meg uniós forrásból, s az 1-es villamos vonala ugyancsak meghosszabodhat hamarosan. Ennél jobb végszó nem is lehetett volna az új uniós központ átadásakor.

Szóljon hozzá!