ZETApress

hírportál

Mit hoz a jövő?

A jelenből a digitális jövőbe címmel az életünket befolyásoló technológiákról rendez online konferenciát a Neumann Társaság – tudatta Straub Ádám.

Miért fontos ismernünk Sophiát, az első humanoid robotot? Hogyan kaphatott állampolgárságot és vajon mennyire szükséges felkészülnünk a jövőben arra, hogy életünket intelligens bitek hálózzák be? A Neumann Társaság november 4-én szerdán A jelenből a digitális jövőbe című online konferenciát szervez, amelyen a napjainkban már elérhető, de az életünket a közeljövőben jelentősen befolyásoló technológiákban rejlő lehetőségeit, illetve ezek esetleges kockázatait ismerhetik meg a résztvevők.

A jelenből a digitális jövőbe konferencia aznap 14 órakor kezdődik és 19 óráig tart, hogy akár érdeklődő diákoknak is lehetőségük legyen részt venniük rajta. Az interaktivitás jegyében a nézőknek lehetőséget biztosítanak arra is, hogy kérdéseket tegyenek fel az előadóknak. Az eseményre előzetes regisztrációt követően bárki díjmentesen becsatlakozhat az interneten keresztül.

Ifj. Székelyhidi László matematikus tartja majd A jelenből a digitális jövőbe konferencia nyitó-előadását, akinek tudományos eredményei napjaink szuperszámítógépeivel készített időjárási előrejelzések alapját képező modellezést tették hatékonyabbá.

George Tilesch, alias Tilesch György, az amerikai Fehér Ház MI-etikai munkacsoportjának tagja, a Neumann Társaság Mesterséges Intelligencia Nagykövete és a BetweenBrains: Taking Back Our AI Future című könyv társszerzője, a gépi intelligenciákban rejlő lehetőségekről, illetve ezek kockázatairól tart előadást, külön kitérve a téma magyarországi vonatkozásaira.

Szökőcs Csaba, az evosoft Hungary munkatársa a konferencián Ördögi mesterségek – a jövő munkahelyei címmel tartja meg előadását, amelyből a nézők azt tudhatják meg, hogy milyen hivatásban fognak gyermekeink, unokáink dolgozni. Dr. Prónay Szabolcs, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa azt fogja kifejteni, hogy a koronavírus-járvány milyen hatással volt a közösségi tudás alkalmazhatóságára.

Popovics László, az OTP Bank innovációs menedzsment osztályának vezetője Digitális avatár című előadásában azt fogja bemutatni, hogy a digitalizálódó munkavégzés milyen kihívásokat és új feladatokat hoz el.

Dr. Szűts Zoltán, a Milton Friedman Egyetem oktatója, digitális-média-, és pedagógiakutató Ki tanít kit? című előadásában azt magyarázza el, hogy a tanári hivatás miként alakul át a digitális technológiák elterjedése nyomán.

Dr. Nagy Ádám, a Selye János Egyetem kutatóprofesszora az X-, Y-, és Z-generáció tagjainak sajátosságaiba fogja beavatni a nézőket, illetve elmagyarázza, hogy kiket is tekintünk az Alfa-generáció tagjainak, és nekik mik a legfontosabb ismérveik.

A Neumann Társaság

A Számítógép-tudományi Társaság a legnagyobb múltra visszatekintő hazai informatikai szervezet, 1968-as megalapítása óta kiemelkedő szerepet vállal a digitális esélyegyenlőség megteremtésében. Tevékenységei között kiemelt az informatikai tehetséggondozás, amelynek jegyében évtizedek óta fő-szervezője a Nemes Tihamér Országos Középiskolai Számítástechnikai Tanulmányi Versenynek és a Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Versenynek, illetve felkészítője a diákolimpiákra utazó csapatoknak. A társaság célja, hogy a digitális világ GPS-eként segítse a tájékozódást az információs társadalom világában.

Szóljon hozzá!