ZETApress

hírportál

30. tehetségkutató

Harmincadszor indul útjára a fiatal innovátorok országos tehetségkutató versenye. Óriási előnyt jelenthet a sikeres szereplés az egyetemi felvételin – tudatta Garai Tóth János, a MISZ kommunikációs igazgatója.

A Magyar Innovációs Szövetség az ITM-mel és az EMMI-vel közösen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával hirdeti meg a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt. Az idei kiírás szerint a kreatív fiatalok összesen ötmillió forint jutalmat kaphatnak, a dobogós helyezés pedig 100 többletpontot fog érni a jövő évi egyetemi felvételin. A legeredményesebb felkészítő tanárok és középiskolák szintén jelentős támogatásban részesülnek.

Pályázni november 25-én szerdáig lehet, a kidolgozandó vagy megoldandó természettudományi ötlet, feladat legfeljebb kétoldalas vázlatának feltöltésével. Az első fordulóból továbbjutó versenyzőknek 2021. április elsejéig lesz lehetőségük a projekt részletes kidolgozásra. Nem árt tudni, hogy mit értékel a zsűri: fontos többek között a kérdés megközelítésének eredetisége, a kidolgozás alapossága, tudományos értéke; számít az önálló munka, az írásos anyag, illetve a műszaki alkotás vagy modell színvonala.

Dr. Birkner Zoltán, a NKFIH elnöke köszöntötte a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny ünnepélyes megnyitójának résztvevőit: A megújuló hazai innovációs térben számtalan módon ösztönözzük a tehetség kibontakozását, így Magyarországon a jövőben is meglesz az elhivatott kutató-fejlesztő szakemberek utánpótlása. Hivatalunk évek óta elkötelezetten támogatja ezt a versengést is, amelyen 20 év alatti fiatalok pályázhatnak önálló, innovatív projektjükkel, kutatómunkájuk kézzel fogható eredményével.

A verseny arcaként bemutatkozott három olyan tehetséges fiatal, aki a korábbi években díjazott volt, és azóta a nemzetközi színtéren is kiemelkedő sikereket ért el.

Ecsedi Boglárka, aki a legutóbbi versenyen nyert I. díjat projektjével, különleges tanulóalgoritmussal derítve fel a tengerek és óceánok visszaáramlásait, amelyek kiszámíthatatlansága világszerte rengeteg halálesetet okoz. Idén meghívták gyakorlatra a Bécsi Orvostudományi Egyetemre, ahol egy kutatócsoport munkájában vehetett részt.

Zsigó Miklós, aki a hazai elsőség után 2019-ben különdíjat kapott az EU Fiatal Tudósok versenyén, társaival vállalkozást alapított a szenzorokkal, kamerával és mikorkontrollerrel felszerelt intelligens molycsapda ötletére. Ígéretes innovációja sikerrel mutatkozott be a NAK TechLab első hazai agrár startup programon is, és eddig már közel egy tucat cég vásárolt tőlük.

Novák Blanka 2019-ben biokémiai projektjével díjat kapott az ISEF-en, a tudományos versenyek nemzetközi olimpiáján. Az általa elindított Drop the STEM podcast, amely a különböző kutatói generációk párbeszédét segíti, valamint kapcsolatot teremt a fiatal kutatók és az újítani szándékozó cégek között, szerepelt a Cápák között című vállalkozásfejlesztő tévéshowban is, ahol különdíjat kapott.

Dr. Pakucs János, a Szervezőbizottság elnöke, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke szerint: Ebben az évben is olyan kreatív középiskolások jelentkezését várjuk, akik műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai vagy matematikai területen ajánlanak innovatív megoldást valamilyen problémára. Az idei versenykiírás újdonságait ismertetve megjegyezte: A pénzdíjakon kívül a felvételinél beszámítható pluszpontok is jelentősen emelkednek. A sikeres szereplés az eddigi 30 helyett immár 100 többletpontot fog érni az egyetemeken. A legjobb fiatalokat felkészítő középiskolai tanárok differenciált, 600-800 ezer forintos jutalmat érdemelnek ki, a legeredményesebb iskolák pedig – elsősorban a szakköri munkák támogatására – egymillió forinttámogatást nyernek el.

A verseny hagyományai szerint a zsűri három I., három II. és négy III. helyezettet jutalmaz egyéves ösztöndíjakkal, mellettük Különdíjat kap majd a legfiatalabb díjazott és a legsikeresebb határon túli fiatal. A legjobbak rangos nemzetközi versenyekre – az EU Fiatal Tudósok Versenyére vagy az Egyesült Államokban megrendezendő tudományos versenyek olimpiájára (ISEF) – is eljuthatnak, valamint szakmai utakon, akár a Nobel-díj átadási ünnepségén is részt vehetnek. Az arra alkalmas pályázókat a Startup Campus ingyenes üzleti és forrásszerzési képzésben részesíti. A verseny részletes felhívása idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!