ZETApress

hírportál

Fóti minikonferencia

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat minikonferenciát szervezett a megújuló energiákról a fóti Élhető Jövő Parkban, ahol együttműködési megállapodást írt alá az E.ON Hungária csoporttal – tudatta Pethő Zsófia, NGYSZ. Fotóink Gordon Eszter felvételei.

A Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának területén 2012 óta működik az Élhető Jövő Park. Ma a Szolgálat támogatóival és szakemberekkel együtt az Élhető Jövő Park megújulóenergia-programhoz kapcsolódóan egy minikonferenciát szervezett, továbbá együttműködést írt alá az E.ON Hungária csoporttal.

A fóti Lovasterápiás és Oktató Központjába sérüléssel élő gyerekek járnak terápiára és fejlesztésre, szakemberek részesülnek oktatásban és továbbképzésben. A területen létesült Élhető Jövő Park nyugodt, tiszta, vegyszermentes környezetében hasznosítják a Nap, a szél és a víz energiáját. Az energiasziget létrehozását kettős haszon motiválta. A tudományos-szakmai cél egy kísérleti-kutatási terület létrehozása volt, ahol lehetőség van a decentralizált energiatermelés tanulmányozására, szakmai oktatások, illetve kísérletek végzésére megújulóenergia-források használatával. Az intézetben olyan méréseket és kutatásokat is lehet végezni, melyek segítenek hatékonyabbá tenni az energiaátvitelt vagy csökkenteni az elektromos járművek töltésveszteségét. A létesítményt egyetemi kutatók és diákok használhatják a szélenergia mérésére, a napenergia tanulmányozására, illetve egy komplex decentralizált energiatermelő rendszer hálózati hatásainak elemzésére. – Jelenleg is kapcsolatban állunk a Budapesti Műszaki Egyetemmel és az Óbudai Egyetemmel. 2014 óta 23 szakdolgozat született ebben a témában – mondta el dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke. A rendezvényen Józsa János, a BME rektora is beszélt a szakmai együttműködésről.

A projekt másik célja a Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás és Oktató Központja energiaellátásának biztosítása volt. A termelő-, mérő- és vezérlőegységek optimális együttes működésének megteremtése révén egy csaknem teljesen autonóm, a nagy erőművektől és a közüzemi villamos hálózattól nagymértékben független rendszer, egy energiasziget jött létre. A hálózat így csupán tartalékmegoldásként szolgál kedvezőtlen időjárási körülmények idejére, illetve megteremti a megfelelő időjárási viszonyok esetén termelt fölösleges energia visszatáplálásának lehetőségét. Nem csak hűtünk, fűtünk ezzel az energiával, hanem így működik a szellőztetés, a számítógépek, de még a mosógépek is. 512 MW villamosenergiát termeltünk az elmúlt években, ezenkívül az ország levegőjét 310 tonnányi széndioxidtól kíméltük meg, ugyanis ennyi káros anyagot állítana elő egy hagyományos erőmű ennyi idő alatt. Jó lenne, ha sokan követnék a mi példánkat – tette hozzá Edvi Péter.

A minikonferencián együttműködési megállapodást írt alá Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az E.ON Hungária csoporttal. Eszerint az energiacég folytatva az ELMŰ-ÉMÁSZ által megkezdett támogatást a jövőben továbbra is biztosítja az Élhető Jövő Park üzemeltetését és további fejlesztését. Ezen felül az E.ON Hungária csoport támogatja a Szolgálat által rászoruló gyerekeknek szervezett rendezvényeket, a többi között a parlamenti karácsonyi rendezvényt és a Gyereknapot , illetve a rászoruló gyerekek lovas terápiáját is.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal történő mai megállapodásaink egyrészt biztosítják az Élhető Jövő Parkban megkezdett munka folytatását, a tervezett közös programjainkkal pedig szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a rászoruló gyerekeknek az élethez jobb esélyeket, meghatározó élményeket és egy inspiráló jövőképet tudjunk biztosítani, közösen. Köszönöm Edvi Péternek a partnerséget, hogy az elmúlt hetekben le tudtuk fektetni ennek az együttműködésnek az alapjait – mondta Kiss Attila, az E.ON Hungária csoport elnök-vezérigazgatója.

A minikonferencián előadást tartott még Bánki Erik, a Magyar Országgyűlés Gazdasági Bizottságának elnöke; Kaderják Péter, az ITM államtitkára, akik a megújuló-energia fontosságára hívták fel a figyelmet. Marie-Theres Thiell, az ELMŰ/ÉMÁSZ volt elnöke az ELMŰ és a Gyermekmentő Szolgálat korábbi együttműködéséről tartott előadást.

Gonda Gábor, a Hewlett Packard Enterprise Közép-Európai Régió ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Hewlett Packard Enterprise (HPE) együttműködése közel harmincéves múltra tekint vissza. A partnerség fontos részét képezi az IT infrastruktúra biztosítása a Gyermekmentő intézeteiben, így Fóton is. A Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának területén működik a HPE Aruba Meridian felhő alapú navigációs rendszere. Az egész világon ez a teljeskörű installáció rendelkezik a legnagyobb lefedettséggel egy adott területre vetítve, Magyarországon pedig a Lovasterápiás Központ büszkélkedhet elsőként ezzel az innovatív technológiával.

A rendezvényt dr. Kövér László, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület elnöke zárta le, aki méltatta az Élhető Jövő Parkban végzett tevékenységeket. Kihangsúlyozta, hogy az E.ON-nal kötött szerződést már azért is fontosnak tartja, mert nem csak gyermekek támogatásáról szól, hanem közös gondolkozásról, kutatásról, az egyetemekkel való együttműködésről.

Az Élhető Jövő Park megvalósítására 2014 decemberében együttműködést írt alá a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az ELMŰ-ÉMÁSZ cégcsoport és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, illetve az Óbudai Egyetem. A projekt informatikai hátterét a Hewlett Packard Enterprise biztosítja, a Microsoft szoftvereivel járult hozzá az energiafelügyeleti rendszer működéséhez.

A park koncepciójába az egyre nagyobb jelentőséggel bíró elektromos mobilitás is belekerült, a környezetbarát technológia és a felhasznált tiszta energia okán. A bemutatóteremben a Mercedes-Benz legújabb környezettudatos fejlesztései tekinthetők meg.

A terület okos közvilágítással és mozgáselemző rendszerrel rendelkezik: napelemes LED-lámpákkal és két intelligens közvilágítási oszloppal, amelyeken van elektromos-autótöltő, wifi-elérés, UVB-szenzor és térfigyelő kamera. Az Élhető Jövő Park jövendő nagy fejlesztési célja, hogy egészségvédelmi, orvostudományi kutatóponttá is váljon.

Szóljon hozzá!