ZETApress

hírportál

Civil megfigyelők a kampányban

Önkéntesek és kampányszakértők segítségével követik a civilek a pártok kampányszámláit. A Transparency International Magyarország (TI), a Freedom House Europe (FH) és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKI) közösen figyelik és dokumentálják a kampányoló pártok választási hadjárataikkal kapcsolatos kiadásait ? jelentették be a három civil szervezet képviselői mai sajtótájékoztatójukon.

A projektre létrehozott honlapon virtuális kampányszámlán követheti bárki a költéseket. Már most százmillió fölött járnak a pártok, noha hivatalosan még nem is kampányolnak. Azt követően, hogy a tavaly novemberben a TI és az FH által közösen a pártoknak eljuttatott kampányfinanszírozási törvényjavaslat a parlamentben nem került elfogadásra egyértelművé vált, hogy a 2010-es parlamenti választásokat is az 1997 óta érvényben lévő szabályozás szerint kell lebonyolítani.

A pártok kampánykiadásainak lehető legszélesebb körű és legpontosabb dokumentálásával a három kezdeményező szervezet elsősorban azt szeretné demonstrálni, hogy elengedhetetlen a párt- és kampányfinanszírozás törvényi szabályozásának átfogó reformja.

Ahogy ezt az elmúlt években szakmai szervezetek, sőt, maguk a pártok is többször megfogalmazták, a jelenlegi törvényi keretek alkalmatlanok a választási kampányok tisztaságának és átláthatóságának garantálására. Nyílt titok, hogy a pártok kampánykiadásai az engedélyezett 386 millió forintos költési plafont többszörösen ? egyes becslések szerint tízszeresen ? túllépik és, hogy az általuk az Állami Számvevőszékhez leadott pénzügyi jelentések szinte semmiben nem tükrözik a valóságot.

Fontos szembesíteni a pártokat azzal, hogy az általuk folytatott képmutató kampányfinanszírozási gyakorlat nem folytatható tovább. Erre a szembesítésre nincs jobb eszköz, mint a kampányok követése, költségstruktúrájuk feltérképezése, és a konkrét kiadási tételek lehető legpontosabb megbecsülése és ezen adatoknak a minél szélesebb nyilvánosság számára való hozzáférhetővé tétele ? mondta Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.

Virtuális kampányszámlán követhetők nyomon a kiadások

A kampányok költségeiről beérkezett és feldolgozott adatokat a szervezetek a weboldalon teszik elérhetővé, ahol az odalátogatók a kampány során folyamatosan követhetik az egyes pártok által elköltött összegek alakulását és részletesen is utánanézhetnek, hogy egy-egy párt becsülhetően mennyit költött tévé-, vagy rádióreklámokra, óriásplakátokra, vagy éppen nagygyűlésekre.

Molnár Bálint a Freedom House Europe igazgatója elmondta, hogy a kampányköltések felmérése több forrásból történik. ? Részben olyan nyíltan elérhető adatbázisokból dolgozunk, amelyekből a pártok fizetett hirdetéseinek mennyiségére lehet következtetni. Igyekszünk számos más olyan kampányelemet is beárazni, amelyekkel kapcsolatban nem sok információ áll rendelkezésre. Ilyenek például a különböző méretű rendezvények, a több ezer, akár több tízezer embert megmozgató nagygyűlésektől a néhány tucat embert vonzó lakossági fórumokig, a nyomtatott kampányanyagok, a telefonos és SMS választói megkeresések, a kampány során nagy gyakorisággal készülő belső használatú közvélemény kutatások, és számos más olyan kiadás, amelyek nélkül ma már modern kampány nem képzelhető el, és amelyek költségeiről a pártok jelentéseikben mélyen hallgatnak.

Az, hogy a pártfinanszírozás megoldatlan Magyarországon, nem csupán hazug rendszert működtet (amelyben nem jó élni), hanem ? ami legalább ilyen fontos ? egy olyan rendszert is, amely a lehető legrosszabb hatékonysággal működik. Nem tudok elképzelni bármilyen más modellt, amelynek a társadalmi költségei ilyen magasak lennének ? mondta Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke. ? Ez a terület ma a korrupció melegágya, amelynek újragondolása azt üzenné, hogy a politikai elit először önmagán kezdi a javítást ? tette hozzá Majtényi László.

Szakértők és önkéntesek is segítenek a megfigyelésben

A civil szervezetek munkáját egyetemista önkéntes csapat segíti, akik országszerte részt vesznek pártok rendezvényein, dokumentálnak, gyűjtik a kampányanyagokat és figyelik a pártok aktivitását, folyamatosan tartva a kapcsolatot a projekt koordinátoraival.

Azért csatlakoztam a monitoring programhoz, mert szeretném, ha a diplomám megszerzése után egy a mainál kevésbé korrupt politikai-gazdasági környezetben kezdhetnék el dolgozni. Minden korrupciót ellenző egyetemistát, főiskolást bátorítok, hogy csatlakozzon a civilekhez ? mondta Csikós Tímea, a projekt egyik pécsi önkéntes egyetemista koordinátora.

A kampányfinanszírozás reformja a cél

A kezdeményezők elmondták, hogy ehhez hasonló átfogó kampányfigyelést Magyarországon még senki nem kísérelt meg, hozzátéve, hogy elsődleges céljuk a téma napirenden tartása a választásokat követően is. ? Egy új parlamentben ismét lehetőség lesz elővenni azokat a javaslatokat, amelyeknek elfogadásával a kampányfinanszírozás gyakorlatát jelenleg uraló törvénysértő és korrupt gyakorlatok túlnyomó része felszámolható lenne. Hiszünk benne, hogy a 2010-es választási kampányok dokumentálásával egyszer és mindenkorra széles körben nyilvánvalóvá válik a helyzet tarthatatlansága, és ez megszüli a reformhoz szükséges politikai akaratot is ? mondta Alexa Noémi.

Már most több százmillió felett a kampányköltések

Összesített adatok szerint, a két nagy párt, az MSZP és a FIDESZ összesen 250 milliót költött kampányra márciusig. Piaci számítás szerint az MSZP közel 160 millió forintot fordított eddig kampányra, csak a köztéri hirdetései kerültek közel hetvenmillióba. A FIDESZ eddig százmillió felett jár a kampányköltésekben.

Szóljon hozzá!